Team JaJo's Jorden van Rooijen: 'Ik kijk uit naar het onzekere van een storm'

Team JaJo is donderdag vertrokken voor de laatste leg van The Ocean Race naar Italië. Jorden van Rooijen, voordekker, is klaar voor de uitdaging: 'Ze zeggen dat deze race de Mount Everest is. Ik vind dit toch wel specialer'

Jorden van Rooijen

Van 11 tot en met 15 juni stond de haven van Scheveningen in het teken van The Ocean Race; op zondag kwamen de zeilers aan in Den Haag en tijdens een tussenstop van een aantal dagen, waarin ook de in-port race plaatsvond, konden zeilers de benen strekken, praten met de pers en de boot voorbereiden op de laatste leg van de race. Zo ook Nederlands eigen Team JaJo. En in het kader van deze laatste, spannende etappe, spraken wij Jorden van Rooijen, de voordekker van Team JaJo over The Ocean Race en wat de unieke ervaring voor hem betekent.

'Het mooiste voor mij is het onzekere'

Het is een mooie zonnige dag als we Jorden van Rooijen ontmoeten op het terras van beachclub FONK op het strand van Scheveningen. We praten over de aankomst in thuisstad Den Haag, over het missen van het eerste deel van de race en over de uitdagingen van het leven op een zeilboot. Maar Jorden van Rooijen is aan boord als een vis in het water: "Ik heb het gewoon heel erg naar mijn zin op zee. Het slaaptekort, het eten, voor mij zijn het allemaal geluksmomenten. Als je een lange shift achter de rug hebt dan is dat wel een geluksmoment. Ik vind storm bijvoorbeeld echt niets moois, dat onzekere. Daar kijk ik gewoon naar uit."

'Het enige wat je kunt doen is zo goed mogelijk voorbereiden'

Wat Jorden vooral mooi vindt aan de zee? "Dat je het totaal niet in de hand hebt. Je weet gewoon niet wat je moet verwachten. Het enige wat je kunt doen is je zo goed mogelijk voorbereiden." Die affiniteit met de zee komt uit zijn jeugd; de voordekker groeit op op Curaçao en is dus altijd op het water te vinden: "Je groeit op op een eiland dus het water zit echt al sinds jongs af aan in mijn bloed. Ook de vrijheid die je voelt als je op zee zit. Ik ga later ook de wereld over zeilen, met een catamaran. Nooit meer dan 10 graden helling. Heerlijk."

'Het is echt de pinnacle of racing'

Maar wat maakt The Ocean Race nu zo bijzonder voor Jorden? "Mensen zeggen dat deze race een beetje de Mount Everest is. Ik hou zelf wel van klimmen en heb verschillende bergen in de wereld gedaan maar dit is toch wel specialer zou ik zeggen ... Het leukste blijft wel echt het race-aspect. Dat je op het hoogste van het hoogste niveau kunt racen en dat je het allemaal doet voor de performance. Het is echt de pinnacle of racing."

Team JaJo is op donderdag begonnen aan de laatste leg van The Ocean Race en legt een afstand van 2,200 nautische mijlen af tot ze in Genua in Italië aankomen.

Op het water
  • Brend Schuil