Elegant vertoeven in Deventer: Pillows aan de IJssel

Voor de nieuwste Nautique verbleven we in Pillows aan de IJssel in het mooie Deventer; een aanrader voor de liefhebber van rust, ruimte én luxe.

pillows

Dit artikel is oorspronkelijk geplaatst in Nautique 6 van 2023. Nu nog online te verkrijgen of bij een boekhandel bij u in de buurt.

U kent Deventer vast van de boekenmarkt, de monumentale sfeer en natuurlijk de Deventer Koek. De Hanzestad aan de oostkant van de IJssel is een levendige plek met een rijke geschiedenis. Maar ook aan de andere kant van de IJssel bevindt zich een mooi stukje Deventer. Op deze westbank van de bekende rivier staat een monumentaal pand dat omgetoverd is tot luxe hotel: Pillows Deventer. Uw hoofdredacteur mocht, omgeven door groen en water, overnachten in dit moderne logement dat van alle gemakken is voorzien.

Geschiedenis in groen

Het is een stralende woensdagmiddag wanneer ik me naar Deventer begeef. Ik kies dan ook voor de fiets wanneer ik vanaf het hoofdstation richting de IJssel navigeer. Het voelt alsof ik de stad verlaat wanneer ik met man en macht de Wilhelminabrug op trap: aan mijn linkerhand zie ik een prachtige ouderwetse molen, aan mijn rechterhand alleen maar groen en water. Van een luxe hotel is nog geen spoor te bekennen en ik begin me af te vragen of ik Deventer inmiddels niet verlaten heb. Wanneer mijn navigatie me een hobbelig zijstraatje instuurt laat ik het geluid van auto’s langzaam achter me. Het dorpse weggetje brengt me naar een groot wit landhuis gevestigd aan het begin van een groot park met de naam ‘Worpplantsoen’. Het witte, statige pand in dit plantsoen is mijn verblijf voor deze nacht. De receptie van mijn logement bevindt zich aan de zijkant van het gebouw. Het valt me op dat de achterkant van het hotel veel moderner aandoet dan de voorkant. Het maakt me nieuwsgierig naar de geschiedenis van het gebouw en omgeving.

Pand met vele namen

Het begon in 1825 als herberg met de naam ‘Over de Lange Brug’. Lang heeft deze herberg niet bestaan: in 1859 opende op dezelfde locatie ‘Het Wapen van Deventer’. Het hotel diende als uitvalbasis voor verkeer dat via de schipbrug de IJssel overstak. In 1875 werd het hotel uitgebreid met een koetshuis. In de volksmond noemde men Het Wapen van Deventer ook wel ‘Spieker’ of ‘Klein Scheveningen’, dit door de ligging aan het water. In de jaren die volgden wisselde het hotel een aantal keer van eigenaar. Het gebouw werd gebruikt als casino, als discotheek én diende een periode als Chinees restaurant. Tot het leeg kwam te staan en het gebouw langzaam aftakelde. In 2002 volgde een flinke restauratie en in 2007 werd het gebouw in gebruik genomen als hotel, een functie die succesvol bleek: een flink aantal jaar later, in 2021, werd het Pillows Luxury Boutique Hotel aan de IJssel geopend.

Verbinding met de stad

Als ik de zijdeur van het hotel uitstap sta ik midden in het Worpplantsoen; een mooi park waar, blijkt later, in de zomer verschillende activiteiten worden georganiseerd. Het plantsoen is een belangrijk onderdeel van de stad. En dat betekent dat het hotel de verbinding met dit groene hart niet mocht verstoren. Daarom is de aanbouw van Pillows Deventer volledig uit glas vervaardigd: het wekt de indruk dat groen en stad elkaar kunnen vinden, zelfs wanneer er een luxe hotel tussen staat. Naast het plantsoen is een grote parkeerplaats te vinden, een handige Park & Ride waar dagjesmensen hun auto voor een schijntje neer kunnen zetten. En deze dagjesmensen moeten natuurlijk ook kunnen genieten van een heerlijk kopje koffie, lunch of een heerlijk diner. Pillows Deventer is dé plek voor al het dagjesvolk en dat betekent dat het bezoekende publiek oneindig divers is. Een paar meter naast het hotel is een aanmeerplek te vinden, dit is waar de gehele dag door een pontje vertrekt van en naar de overkant. Mensen die in het hotel verblijven krijgen een gratis retourkaart voor een tocht met dit handige vaartuig.

IJssel Restaurant

Onderdeel van Pillows Hotel Deventer, is het IJssel Restaurant; dit jaar voor het eerst opgenomen in culinaire restaurantgids Lekker. In de open keuken over de volle breedte van het restaurant wordt onder leiding van chef Wouter van Leeuwen geconcentreerd gewerkt. De kookstijl is Frans met veel aandacht voor groenten, kruiden en eetbare bloemetjes uit eigen tuin. De portionering is uitstekend, de bediening uiterst vriendelijk en de prijs-kwaliteitverhouding voorbeeldig. In het IJssel Restaurant kunt u proeven van verschillende, met zorg bereide gerechten in de vorm van een Chef’s choice-menu reikend van drie tot zeven gangen mét een heerlijke passende wijn van de wijnkaart. A la carte is ook mogelijk maar ik laat me graag verrassen. Iedere gang is nog mooier dan de vorige: opgemaakt met bloemblaadjes uit eigen tuin die het gerecht een feestelijk geheel maken. Na vijf gangen plus entree en amuse begeef ik me voldaan naar mijn kamer voor een onverstoorde nachtrust.

Meer lezen over Pillows aan de IJssel of over de mooiste travelbestemmingen? Koop de nieuwste Nautique. Niet alleen vindt u daar deze mooie reportage over Pillows Deventer; ons magazine staat ook vol met mooie travelverhalen, interessante reportages én de mooiste luxe hebbedingen.

Travel
  • Pillows