WindWhisper is de winnaar van The Ocean Race VO65 Sprint Cup, team JAJO ligt derde

Met een flinke voorsprong op de andere vier vaartuigen is WindWhisper uiteindelijk om half 11 vanochtend aangekomen in Genua, Italië. Daarmee zijn zij de winnaars van deze laatste leg én de VO65 Sprint Cup.

WindWhisper

Na een spannende leg van meer dan 10 dagen op de Middellandse Zee is team WindWhisper met een behoorlijke voorsprong aangekomen in Italië. Met deze prestatie is het team niet alleen de winnaar van deze laatste leg van de spannende race, maar met een indrukwekkend totaal van drie overwinningen zijn ze hiermee ook winnaar van de VO65 Sprint Cup. De andere vier deelnemers, waaronder team JAJO, zijn nog onderweg en komen naar verwachting pas dinsdag aan.

'Waardige winnaar'

Het Poolse team kwam na tien dagen, drieëntwintig uur, zeventien minuten en tweeënvijftig seconden aan in Genova. De afstand tussen WindWhisper en team Viva Mexico (die op de tweede plek staan) was op het moment van aankomst 131 nautische mijlen. Richard Brisius, de voorzitter van The Ocean Race, noemt het een 'waardige winst': "Ze hebben heel goed gezeild, vooral deze etappe. Je zag hoe ze het Kanaal uitkwamen en een gat van twee of drie mijl sloegen en vervolgens in de nieuwe wind terechtkwamen, de zuidwesthoek van Portugal omzeilden en een enorme voorsprong opbouwden, wat zeldzaam is in deze race en zeldzaam in de zeilsport. Gefeliciteerd," vertelt hij Eurosport.

De strijd om de tweede plek

De verwachting is dat de rest van de vloot op dinsdag aankomt. Op dit moment staat Viva Mexico op de tweede plaats, maar de afstand tussen de tweede, derde en vierde plek is minimaal. Team JAJO staat op het moment van schrijven derde met een afstand van 2.7 nautische mijlen van de nummer 2, maar dit kan ook elk moment weer veranderen. Kort na de start van de race stond team JAJO op de tweede plaats maar door een aanvaring met een groep orka's zijn zij afgedaald naar een vierde plek die zij sinds het incident weer in hebben geprobeerd te halen.

In het algemene klassement staat team JAJO tweede met een totale score van negen punten. De IMOCA-vloot komt naar alle waarschijnlijkheid ook aan op dinsdag, in deze groep ligt Holcim-PRB aan kop.

Nieuws
  • The Ocean Race, Eurosport
  • Brian Carlin / The Ocean Race