Anticlimactische overwinning: eindwinnaar The Ocean Race mogelijk pas bepaald in rechtszaal na finish

Een behoorlijke anticlimax voor de zeilers van The Ocean Race: de uiteindelijke winnaar wordt waarschijnlijk niet bij de finish in Italië bepaald maar in een rechtszaal tijdens een hoorzitting op 29 juni.

winnaar

Het hoort een behoorlijk spannend moment te worden: zeilers proberen zo snel mogelijk de finish in Genua, Italië te bereiken. Op dit moment ligt Holcim-PRB aan kop en dat zou betekenen dat zij normaal gezien de winst in de wacht slepen bij aankomst in de Italiaanse stad. Maar er is sprake van een addertje onder het gras: 11th Hour Racing Team heeft namelijk een 'verzoek tot herstel' ingediend. En dit betekent dat er tijdens een hoorzitting op 29 juni bepaald wordt wie The Ocean Race 2022/2023 uiteindelijk wint.

De botsing in Den Haag

Een waar drama voltrok zich voor de kust van Scheveningen, kort na het vertrek voor de zevende en laatste leg van The Ocean Race: 11th Hour Racing Team werd aangevaren door GUYOT Team Europe. Beide partijen liepen enorme schade op aan hun boot en beide moesten dan ook terugkeren naar de haven voor herstelwerkzaamheden. Het drama resulteerde in een uitvalbeurt voor zowel GUYOT als 11th Hour en dat betekent nul punten voor beide. Dit terwijl 11th Hour op dat moment aan kop stond en dus de grote kanshebber was voor de titel. In Genua wil 11th Hour weer aansluiten bij de vloot om alsnog deel te kunnen nemen aan de in-port race op 1 juli. Daarvoor zal eerst nog bepaald worden of het Amerikaanse team uiteindelijk als grote winnaar uit de bus komt.

Bijzondere omstandigheden

Wanneer er sprake is van een nulscore als 'gevolg van bijzondere omstandigheden' kan een verzoek tot herstel ingediend worden. De jury moet dan bepalen of het team van 11th Hour Racing gecompenseerd zal worden voor de tijd die zij verloren hebben. Die bijzondere omstandigheden moeten dan wel volledig buiten de schuld van de betreffende boot liggen. De jury kan ervoor kiezen om op dat moment alsnog punten toe te dienen: iets wat voor 11th Hour wel eens het grote verschil tussen een eerste en tweede plek kan betekenen. Een eerlijk proces maar natuurlijk niet hoe men een race van dit formaat wil winnen; een anticlimactisch einde voor een epische strijd.

Nieuws
  • Eurosport
  • Antoine Auriol / Team Malizia / The Ocean Race