Drama in Den Haag: koploper The Ocean Race mogelijk uitgeschakeld

Een dramatische wending in The Ocean Race: vijftien minuten na de start werd koploper 11th Hour Racing Team geraakt door GUYOT Environnement - Team Europe. Het is nog niet duidelijk of 11th Hour mee kan blijven doen in de wedstrijd.

koploper

Een ware nachtmerrie voor alle zeilers aan boord: vijftien minuten na de start van de laatste leg van The Ocean Race voltrekt zich een waar drama aan de kust van Scheveningen. 11th Hour Racing Team, koploper in de race, werd geraakt door GUYOT Environnement - Team Europe Beide boten hebben ernstige schade opgelopen en de situatie zou het Amerikaanse team de winst weleens kunnen kosten.

Een fatale botsing

Het was een dramatisch moment om te aanschouwen: bijna direct na het startsein van de laatste leg van The Ocean Race is te zien dat GUYOT Environnement - Team Europe wel heel snel op de boot van 11th Hour Racing Team afstevent. En dan het moment waarop er voor beide schepen geen ontwijken meer mogelijk is: GUYOT vaart tegen de boot van de koploper en beide vaartuigen lopen enorme schade op. Hoewel niemand aan boord gewond is geraakt, is de botsing mogelijk wel de doodsteek voor de deelname van beide teams. GUYOT kondigt donderdagavond aan uit de race te stappen en voor 11th Hour Racing Team is het nog de vraag of zij door kunnen blijven gaan. Er wordt in de haven van Den Haag hard gewerkt aan reparaties en ook GUYOT heeft aangegeven om het team op "alle mogelijke manieren te helpen."

In onderstaande video is het moment van de botsing te bekijken.

Schade en schuld

Het lijkt voornamelijk te gaan om een overtreding van de schipper van het GUYOT-team, Benjamin Dutreux, die volgens eigen zeggen de Mālama van 11th Hour niet zag tot er geen uitwijken meer mogelijk was. Hij vertelt in een persstatement: "Hun boot verscheen voor me en het was te laat. Het was toen onmogelijk om contact te vermijden (nadat ik ze had gezien). Ik neem alle verantwoordelijkheid. Het is zeker onze fout." Ook aan boord van de Mālama werd geprobeerd om een botsing te voorkomen maar ontwijken was niet meer mogelijk. Charlie Enright, schipper van 11th Hour Racing Team, vertelt: "Ik wil niet speculeren, maar het lijkt erop dat de andere boot ons niet zag. Wij hadden voorrang. De impact was krachtig - we hebben geluk dat iedereen in orde is..."

In onderstaande video is de botsing nogmaals te zien maar dan vanaf de Mālama.

Of dit het einde betekent voor 11th Hour Racing Team is nog maar de vraag, Charlie Enright is in ieder geval niet van plan om op te geven. Hij vertelt: "Ongelukken gebeuren en ik weet dat het duidelijk is dat zij onze race niet wilden beëindigen, net zoals wij hun race niet wilden beëindigen. We moeten gewoon zien wat er verder gebeurt. Het is zeker niet voorbij tot het voorbij is - dit is niet de reden dat we de klus niet klaren. Wat er ook voor nodig is - we komen er wel uit."

Nieuws
  • The Ocean Race
  • Sailing Energy / The Ocean Race