Rosalin Kuiper zeilt The Ocean Race: zes maanden één met de natuur

Rosalin Kuiper, de enige Nederlandse én vrouwelijke zeilster die alle zeven legs van The Ocean Race heeft gezeild blikt samen met Nautique terug op deze indrukwekkende prestatie.

Rosalin

Dit artikel verscheen oorspronkelijk in Nautique 5 van het jaar 2023, HIER verkrijgbaar

Het begon allemaal in 1973 onder de naam ‘Whitbread Round the World Race’, genoemd naar de Britse sponsor van het toen nog nieuwe evenement. Maar al snel groeit de race uit tot de Everest van vele zeilers: een extreem zware en intense wedstrijd en – naast de Olympische Spelen en de America’s Cup – een van de belangrijkste evenementen in de wereld van het wedstrijdzeilen. Hoewel de wedstrijd vroeger misschien vooral bekendheid genoot onder mensen uit het wereldje, is The Ocean Race steeds bekender geworden onder Nederlandse “landrotten”. En dit jaar lijkt de race ook weer flink te leven. Rosalin Kuiper wordt dan misschien nog niet herkend op straat, maar haar verschijningen bij onder andere programma’s als BEAU en Jinek zorgen ervoor dat ook het zeilen langzaam maar zeker persoonlijker wordt en een gezicht krijgt. Aan boord van de IMOCA’s kan de voortgang van de zeilers elke dag bijgehouden worden en ook alle highs én lows van Rosalin waren van januari tot juli op de voet te volgen: van hersenschudding aan boord tot het warme onthaal in Den Haag én de finish van de wedstrijd na maanden op het water doorgebracht te hebben.

De start

Wanneer Rosalin Kuiper op 19-jarige leeftijd terecht komt bij Team Heiner, de zeilschool in Lelystad voor jong talent, is de boodschap van de jonge Kuiper dat ze helemaal niet zo goed kan zeilen maar wel heel graag wil. Haar toewijding en talent blijken uiteindelijk genoeg om een plaatsje te bemachtigen in het team. De zeilacademie onder leiding van voormalig Ocean Race schipper Roy Heiner leidt verschillende bekende zeilers op die in 2023 meevaren in The Ocean Race VO65 Sprint Cup, waaronder Team Jajo’s Jelmer van Beek, Rutger Vos en Jordan van Rooijen. Tijdens de drie jaar dat ze met Team Heiner zeilt ontstaat de droom om ooit een keer met de Ocean Race mee te doen: “Ik vond het zo leuk om te doen. Op dat moment dacht ik: ik wil het hoogst haalbare doen. En dat is natuurlijk The Ocean Race. Ik heb mezelf toen – nadat ik de academie en mijn studie had afgerond – een jaar gegeven, binnen dat jaar moest ik een ingang vinden in het professionele zeilcircuit.”

Weerstand

En dat lukte de jonge zeilster uit Zoetermeer. Ondanks alle neezeggers om haar heen: “Toen ik had bedacht dat ik mee wilde doen met deze race zei eigenlijk iedereen: dat gaat je toch niet lukken, kies maar iets anders.” Maar Kuipers bleef volhouden. Er volgde een periode van veel trainen en zeilen; alles om de droom die ze koesterde werkelijkheid te maken. Ze deed mee aan verschillende wedstrijden waaronder een aantal Rolex Races en regatta’s en mocht in 2021 dan eindelijk als trimmer meedoen aan The Ocean Race Europe voor Team Akzo Nobel aan boord van de Volvo 65. In 2022 mag Kuiper zich onderdeel noemen van Team Malizia, het team waarmee zij uiteindelijk zal deelnemen aan The Ocean Race 2023. Maar weerstand blijft: “Toen ik eenmaal een team had gevonden zei bijna iedereen dat het me niet zou lukken om alles te varen. Want zij kozen ervoor om alles af te wisselen omdat het natuurlijk wel zwaar is.” Die weerstand motiveert de dan 26-jarige alleen maar: “Kan niet bestaat niet. Ik dacht alleen: wacht maar. Jij denkt misschien dat je dat niet kunt maar ik denk wel dat ik dat kan. En ik kan het ook”. En dus besloot Kuiper als een van de weinige zeilers om de race helemaal te varen. Alleen teamgenoot Will Harris, Paul Meilhat van team Biotherm en zijzelf voeren de gehele race van 32.000 zeemijlen mee.

We zien het wel

Kuiper besluit compleet blanco in de race te stappen: “Ik dacht eigenlijk: wat niet weet, wat niet deert. Misschien een beetje stom maar ik heb de Ocean Race ook nooit echt gevolgd. Dat deed ik met opzet. Ik ben pas filmpjes gaan kijken of me er meer in gaan verdiepen toen ik wist dat ik mee kon doen. Want dan is de teleurstelling ook minder groot als het toch uiteindelijk niet lukt.” Zonder verwachtingen stapt de zeilster aan boord van de IMOCA van Team Malizia: “Ik dacht eigenlijk vooral dat het zwaar ging worden. Ik heb wel met wat maatjes gesproken die de race hebben gevaren maar ik dacht vooral: we zien het wel.” Dat de race blijvende fysieke schade op zou leveren was iets wat Kuiper nooit voor mogelijk had gehouden.

Het hele interview lezen? Koop de nieuwste Nautique; vanaf vandaag verkrijgbaar in de betere boekhandel bij u in de buurt of via Tijdschrift.land.

Reportages
  • Team Malizia/Antoine Auriol