Zeilers beschieten orka's die in de buurt van boot komen

Incidenten waarbij orka's boten aanvallen zijn niet nieuw maar deze zeilers besluiten bijzondere maatregelen te nemen.

Orka

Weinig mensen die niet bekend zijn met de beruchte orka's in de straat van Gibraltar: een groep orka's maakt de zee├źn in dit gebied al langere tijd onveilig. De dieren vallen boten aan en brengen ze zelfs tot zinken. Het eerste incident vond plaats in 2020 maar sindsdien komen er steeds meer meldingen binnen over de zogenoemde 'killer whales'. Als algemene regel geldt: gooi geen voorwerpen naar de orka's wanneer zij het op uw vaartuig voorzien hebben. Maar een groep zeilers heeft dat advies afgelopen maand compleet in de wind geslagen.

Videobeelden

Eind augustus doken verschillende videobeelden op waarin een groep orka's op een zeilboot af lijkt te zwemmen. Zodra de dieren in de buurt van de boot komen worden er schoten gelost en is te zien dat het water omhoog spat. Het lijkt alsof er op de dieren geschoten wordt. Het zou gaan om ongeveer tien schoten maar het is niet zeker of het hierbij gaat om geweerschoten of dat er gebruik is gemaakt van een ander soort projectiel.

De beelden zijn gemaakt door een groep aan boord van een nabijgelegen cruiseschip. De woordvoerder van de cruisemaatschappij vertelt EuropaSur: "Het was verschrikkelijk. We houden van dieren en verdedigen orka's. We maken ons zorgen dat een van de orka's gewond kan zijn geraakt door een van de schoten." Of er daadwerkelijk orka's gewond zijn geraakt bij het incident is niet duidelijk.

Nieuws
  • Telegraaf
  • Adobe Stock