Bijzonder fenomeen verklaard: dit is waarschijnlijk waarom orka's boten aanvallen

Onderzoekers zijn er mogelijk achter waarom orka's de laatste tijd agressief gedrag laten zien richting boten in de Straat van Gibraltar.

orka

De hele wereld lijkt er tegenwoordig mee bezig te zijn: orka's die zeiljachten aanvallen in de Middellandse Zee. Vooral toen ook het Nederlandse team JAJO in aanraking kwam met de bekende orka's werd dit groot nieuws. Maar de vraag bleef constant bestaan: waarom vallen orka's boten aan? Het is een vraag waar veel onderzoekers het hoofd over breken. Maar mogelijk is er dan nu eindelijk een antwoord.

De eerste orka

Het begon allemaal bij 'White Gladis' een vrouwelijke orca die in 2020 gewond raakte. De – op dat moment zwangere – Gladis Bianca kwam mogelijk in aanraking met een boot of was betrokken bij een illegaal visvangst-incident waardoor ze zich genoodzaakt voelde om een defensieve houding aan te nemen. En die houding bleef hangen. Maar White Gladis handelt niet alleen. Zij wordt omringt door een familie van orka's (haar familie) die het gedrag van Gladis Bianca overnemen. De orka-pod is een heuse bende geworden die samen verschillende boten aanvallen. Andere groepen orka's die ook betrokken zijn geweest bij incidenten in de Straat van Gibraltar blijken ook verre familieleden van White Gladis. Het gaat om in totaal vijftien orka's die regelmatig boten aanvallen in de Middellandse Zee, zes daarvan zwemmen met White Gladis mee.

Kuddegedrag

De huidige theorie stelt dat de orka's elkaar een voor een imiteren, beginnend bij White Gladis. Vooral baby orka's nemen het gedrag van hun moeder vaak over. Deze theorie zou ook verklaren waarom, van de 35 orka's in het gebied, maar vijftien actief meedoen in de orka-bendes. Opvallend is wel dat Bianca Gladis haar kinderen meeneemt in de strijd, dit terwijl moederorka's juist vooral proberen hun kroost te beschermen. Het blootstellen van de kinderen aan mensen en boten zou in dit geval tegen de natuur van de beesten in gaan. Wat Bianca Gladis precies bezielt weet men nog niet zeker. Maar onderzoekers lijken redelijk overtuigd dat zij de originele onruststoker is.

Nieuws
  • Insider, Daily Mail, Dive Magazine
  • Adobe Stock