5x de mooiste ankerplaatsen in de Nederlandse natuur

Niet in een drukke haven liggen? Dan zijn deze ankerplaatsen misschien iets voor u.

ankerplaats

Een dagje op het water eindigt vaak met het vinden van een geschikte aanlegplaats in een haven: een oplossing die veelal gemak biedt, maar ook frustratie en irritatie kan geven. Havens zijn druk en soms voornamelijk overspoeld met toeristen of dagjesmensen. Maar er zijn ook genoeg plekken in de Nederlandse natuur waar men in alle rust het anker uit kan gooien en kan genieten van de omgeving. Om u op weg te helpen met wat inspiratie voor het vaarseizoen weer begint: dit zijn een aantal van de mooiste ankerplekken in Nederland.

Lies (Terschelling)

Het Wad en Terschelling zijn bekende – en populaire – bestemmingen onder watersportliefhebbers. En met een platbodem kan men natuurlijk kiezen voor de optie tot droogvallen, iets wat op het Wad zeker tot de mogelijkheden behoort. Een mooie plek is in de buurt van Lies, bij de Steiger van Lies, welteverstaan. Het is een plek die uit de wind blijft (bij noordwester en noordoosterwind) en daarnaast ook nog eens geweldig mooi is.

Marker Wadden

De Marker Wadden is een aangelegde eilandgroep die bestaat uit klei, zand en slib. Hoewel de eilanden zijn aangelegd voor natuurherstel en ontwikkeling, doen ze zeker niet onder voor 'echte' eilanden. Het is een prachtig natuurgebied met veel water én bovendien twee stranden waar men ook mag zwemmen. Ideaal voor een vakantie met boot.

Limburgse Maasplassen

Eén van de grootste watersportgebieden in Nederland en mag ook zeker niet ontbreken in het lijstje van mooie ankerplekken: de Limburgse Maasplassen. Het gebied is anderhalf keer zo groot als bijvoorbeeld het Veerse Meer en beschikt over genoeg oeverlengte om aan te leggen.

Vlakke Brekken

Misschien niet universeel toegankelijk door de beperkte diepgang, maar zeker een mooie plek mocht uw vaartuig het toelaten. Platbodems met minder dan 60 cm zouden hier geen problemen moeten hebben, en wanneer u dan eindelijk voor anker gaat, krijgt u er een prachtige oase van rust voor terug. Zuidwest-Friesland is een heerlijk rustige omgeving met zeldzame flora en fauna.

Beulakerwijde

Giethoorn kennen we allemaal, maar bent u ook bekend met Beulakerwijde? Een gebied in Overijssel dat bij veel toeristen niet op de kaart staat en dus een goede bestemming is voor ontspanning en rust. Via de Beulakerwijde kan men ook in de Belterwijde, de kleine Beulakerwijde en de Boschwijde komen. Ankeren in het riet in een prachtig natuurgebied met zijn eigen charmes.

Bent u ook enthousiast geworden? Tijd om een vaarrondje Nederland te plannen. Dan bent u klaar voor vertrek wanneer het seizoen weer begint.

Op het water
  • Nohaca
  • Adobe Stock