Genieten van de natuur in paradijs de Marker Wadden

Deze natuureilanden zijn een aantrekkelijke bestemming wanneer het weer het toelaat

Marker Wadden

In 2016 werd gestart met de aanleg van de eerste vijf eilanden die bekend zouden komen te staan als de Marker Wadden. Het gaat om een "natuurarchipel" in het Markermeer, gemaakt van zand, klei en slib uit het gebied. De eilandengroep bestaat op dit moment uit in totaal zeven eilanden; de laatste twee zijn aangelegd in 2021. Het grote project groeit uit tot een natuurgebied voor de bescherming van bedreigde dieren en planten, én om het Markermeer als gebied aantrekkelijker te maken voor het publiek. Sinds 2018 is het gebied ook toegankelijk voor natuurliefhebbers en watersporters en is dus ook een mooie bestemming voor bootjesmensen die een dag op het water en in de natuur door willen brengen.

Vogelparadijs

Het voornaamste doel van de aanleg van de Marker Wadden is om een vogelparadijs te creëren. De eilanden zijn aangelegd met natuurlijke oevers, ondiepe plekken en ook genoeg rietmoerassen; perfect voor vissen en waterplanten. Ook liggen de eilanden op de route van de trekvogels wat de Marker Wadden maakt tot een plek waar zij kunnen uitrusten of eten zoeken. Maar niet alleen vogels lijken goed te gedijen in deze omgeving; er zijn op de eilanden vele soorten insecten, kevers, vissen, spinnen en vlinders gezien.

Haveneiland

Een nieuwe vaarbestemming in het Markermeer is Haveneiland, met 26 ligboxen en een stapelsteiger. Vanuit de havenmonding kan men een wandeling over het eiland maken, vogels spotten en genieten van de rust. Marker Wadden heeft een eenvoudige natuurhaven die beschikt over douches en toiletten en een vrijwilligerspaviljoen. Voor een dag aanmeren geldt een tarief van €9,95 per dag en per boot, tenzij men lid is van Natuurmonumenten, dan betaalt u een prijs van €6,95. Ook kunt u ervoor kiezen om te overnachten op het eiland, daar zijn nachttarieven voor vastgelegd.

Kortom: Marker Wadden is een perfecte bestemming voor natuurliefhebbers die ook veel op het water te vinden zijn.

Op het water
  • Natuurmonumenten
  • Adobe Stock