Na een behoorlijke soap is de winnaar van The Ocean Race 2023 eindelijk bekend

Het kan bijna niet anders omschreven worden dan als een ware soap: na een protest van Team Holcim-PRB en een rechtszaak van 11th Hour Racing Team is de winnaar van The Ocean Race 2023 eindelijk bekend.

winnaar

We kunnen het bijna niet anders omschrijven dan als een soap: een catastrofe in Den Haag toen twee deelnemers van The Ocean Race tegen elkaar aan botsten, een rechtszaak voor het bepalen van de winst én dan nog een protest van de nummer twee over het eerstgenoemde incident... Kortom, genoeg drama om een roddelblad mee te vullen. Maar nu, na een hoorzitting op donderdag, is de winnaar van The Ocean Race 2023 eindelijk bekend. En zij werden in Italië verwelkomd als helden.

Het begin

Een goed verhaal start altijd met een begin. Voor 11th Hour Racing Team is dat het feit dat een Amerikaans team nog nooit The Ocean Race heeft gewonnen en dat Charlie Enright, schipper van het team, na twee eerdere (gefaalde) pogingen nu eindelijk de titel in de wacht mag slepen. Het team presteerde de hele reis al goed en lagen na de vijfde leg aan kop. Toen sloeg het noodlot toe en werd alles even heel onzeker voor het Amerikaanse team. Tijdens de start van de laatste leg botste de boot van GUYOT environment - Team Europe tegen de boot van 11th Hour wat voor enorme schade aan het schip zorgt. 11th Hour (en GUYOT) vallen beide uit en de vraag voor het Amerikaanse team is: kost dit hen de overwinning?

Hoop... of een hoop gedoe

Maar 11th Hour Racing Team geeft het niet zo makkelijk op. Ze vragen om een hoorzitting met het indienen van een zogenaamd 'verzoek tot herstel' waarbij een jury bepaald of het team alsnog punten toegekend krijgt. Dit gebeurt alleen wanneer bewezen kan worden dat het ongeluk volledig buiten de schuld van de aanvrager ligt. Maar de nummer twee, Team Holcim-PRB, laat het hier niet bij. Mocht 11th Hour namelijk geen extra punten toegekend krijgen, dan zijn zij het team dat de winst in de wacht sleept. Daarom dienen zij op woensdag 28 juni, vlak voor de hoorzitting, een protest in. Het protest gaat over de Racing Rules of Sailing (RRS) 14 en 16.1 die gaan over de voorschriften met betrekking tot het voor laten gaan van andere boten in de race en in hoeverre men verplicht is in bepaalde situaties voorrang te verlenen aan elkaar. Dit protest wordt vlak voor de hoorzitting door de jury ongeldig verklaart.

Dan toch de winst

Dan is het eindelijk tijd voor de daadwerkelijke hoorzitting waarin 11th Hour Racing alsnog vier punten toegekend krijgt. En dat betekent dat 11th Hour Racing Team alsnog als winnaar uit de bus komt. Charlie Enright vertelt de pers: "Elke zeiler zal je vertellen dat hij races op het water wil winnen en niet in de jurykamer, en nadat we drie legs achter elkaar hadden gewonnen, voelden we ons uitzonderlijk sterk en vol vertrouwen toen we aan de laatste etappe begonnen. We zijn blij met de beslissing van de jury, hoewel we hadden gewild dat we de kans hadden gehad om deze laatste etappe op het water uit te vechten, want Holcim-PRB waren uitzonderlijke concurrenten en hebben ons de hele weg gepusht."

Nadat het nieuws bekend werd kwam het Amerikaanse team aan in Genua en werd met daverend applaus binnengehaald om de trofee in ontvangst te nemen.

Nieuws
  • The Ocean Race
  • Sailing Energy / The Ocean Race