Winnaars van de toekomst: dit zijn de genomineerden voor EYOTY 2024

Tijdens boot Düsseldorf worden de winnaars van de European Yacht of The Year 2024 bekend gemaakt, Nautique schreef in de nieuwste editie over de genomineerden

genomineerden

Dit artikel is oorspronkelijk geplaatst in Nautique 6 van 2023. Nu nog online te verkrijgen of bij een boekhandel bij u in de buurt.

Tijdens Flagship Night, de openingsceremonie van de Boatshow 2024 in Düsseldorf, worden straks de Awards uitgereikt voor de European Yacht of The Year 2024. Maar de spannende strijd om deze prestigieuze titels voor de fabrikanten van zeiljachten is nu al losgebarsten. De Awards gelden wereldwijd als toonaangevend kwaliteitsmerk en slechts een handvol werven kunnen in januari 2024 weer trots pronken met zo’n titel. Maar ook een nominatie voor de European Yacht of the Year is al reden voor een feestje.

European Yacht of the Year

Elk jaar komen er meer dan honderdvijftig nieuwe zeiljachten op de markt. Afgelopen maanden hebben twaalf prominente watersportjournalisten uit twaalf Europese landen alle recente primeurs bekeken en beoordeeld. Zij hebben de foto’s, tekeningen en alle specificaties van de nieuwe schepen opgevraagd en de jachten ook uitvoerig live bekeken. Alleen de 21 meest bijzondere en vooral meest veelbelovende jachten van 2023 kregen vervolgens een nominatie voor de Awards. Al deze schepen worden vervolgens nogmaals uitvoerig getoetst voordat het eindoordeel in januari 2024 bekend wordt gemaakt. Een ding is zeker: u zult in 2024 meer van deze schepen lezen en horen.

Nominaties zijn bekend

Intussen is er een lange lijst met 21 genomineerde schepen overgebleven. Opvallend genoeg heeft de jury, op het moment van schrijven, de jachten (nog) niet ingedeeld in groepen. De reden daarvan is dat er in deze selectie veel overlap is tussen dagzeilers, performance jachten en lange afstand zeilers. Met een blik op deze lijst kunnen we die overlap volledig beamen. Hieronder hebben we ze alvast ingedeeld op afmetingen, maar let op: de jury kan ze straks nog anders groeperen. Het is goed om te melden dat dit keer ook vier Nederlandse werven meedingen naar de prijzen. Saffier Yachts is – bijna traditioneel – present met de Saffier Se 24 Lite. Verder staan de Bestevaer 36, de Contest 50 CS en de Pointer 30 op de lijst van genomineerden.

Tot 10 meter

Saffier SE 24 Lite
Na de vele nominaties en awards die deze Nederlandse werf in het verleden verdiende is het bijna vanzelfsprekend dat ook dit jaar een Saffier is genomineerd. De Saffier Se 24 Lite opent de weg naar een eco-vriendelijke toekomst met standaard ingebouwde zonnecellen en een elektrische voortstuwing. Met de scherpe boeg, de boegspriet en het stuurwiel in de open kuip blijft de werf overigens trouw aan het sportieve imago.

Andere genomineerden:
Cape Cod 767
Flaar 24

30-voeters

Bestevaer 36
De werf van KM Yachtbuilders uit Makkum verraste dit jaar iedereen met de kleinste Bestevaer ooit. Het is uitmuntend geschikt voor ondiepe havens en kan zelfs droogvallen op het wad. Onderdeks is het slechts elf meter lange schip toch heel comfortabel en functioneel. Net als de andere Bestevaers is het ontwerp van niemand minder dan Gerard Dykstra.

Andere genomineerden:
Pointer 30
Sunfast 30 OD
Maxus 35
Oceanis 37,1

40-voeters

Dufour 41
Traditioneel zijn de jachten van Dufour vooral populair in Italië en de Verenigde Staten, maar de laatste jaren worden ook nieuwe markten aangeboord. De keuze om elk model Dufour aan te bieden in drie uitvoeringen: ‘Easy’, ‘Ocean’ en ‘Performance’ maakt het mogelijk om in te spelen op de meest uiteenlopende wensen van kopers uit de hele wereld.

Andere genomineerden:
Bavaria C46
RM1380
Hanse 410
Elan Impression 43
Shogun 43
X-C 47

50-voeters

Arcona 50
Huis-ontwerper Niels Jeppesen van Arcona tekende samen met jacht-architect Ariadna Pons een typisch Scandinavisch schip. We zagen dat vooral terug in het minimalistische interieur waarin licht eiken panelen fraai combineren met de lichte bekleding. Het jacht kan uiteraard met een minimale crew gezeild worden en valt in de categorie van comfortabele lange afstand zeilers.

Andere genomineerden:
Contest 50CS
Jeanneau Yachts 55

Multihulls

Outremer 52
Toen we aan boord stapten van deze catamaran waren we direct onder de indruk van de vele nieuwe features. Zo is de stuurconsole in verschillende standen kantelbaar en kan er tijdens lange reizen zowel buiten als binnen gestuurd worden. Daarnaast heeft het schip op de andere hull ook nog een helmstok voor een lekker sportief zeilgevoel. Een ander nieuwtje vonden we in de voorste hut aan bakboord: “my free space”. Het is een modulaire cabine die naar eigen wens ingericht kan worden.

Andere genomineerden:
HH44 Cat
Neel 52

Meer lezen over de genomineerden voor de European Yacht of the Year 2024-awards? Koop de nieuwste Nautique. Hierin worden verschillende genomineerden besproken en staat een profiel van de Outremer 52, een van de genomineerden in de categorie 'Multihulls'.

Motorjachten
  • Jeanneau Yachts, Neel Trimarans, Pointer, Outremer Catamarans