Fraaie Dufour 41: comfort van groot formaat

De Franse werf heeft voor dit najaar alweer een nieuwe Dufour aangekondigd: de Dufour 41. Hoewel dit jacht pas in september als wereldprimeur getoond wordt in Cannes, mocht Nautique de nieuwkomer deze zomer al testen op de Middellandse Zee.

Dufour 41

In de grote baai van Palma de Mallorca bevindt zich langs de boulevard een kilometerslange wirwar van kades, steigers, loodsen en havens. Op het eerste gezicht een complete doolhof. Toch blijkt het voor ons vandaag niet moeilijk om in deze warwinkel ‘Marina La Lonja’ te vinden. De kleine charterhaven ligt namelijk pal tegenover de gezellige Plaça de Llotja en dus op een steenworp afstand van het oude centrum en de beroemde kathedraal van Palma. Hier heeft de crew van de werf, onder leiding van CEO Romain Motteau en Sales Director Nicolas Berenger zojuist de gloednieuwe Dufour 41 afgemeerd, klaar voor de allereerste sea trials en een fotoshoot. Wij mochten voor de nieuwste Nautique aan boord van dit fraaie jacht.

Fraaie moderne lijnen

Onze gastheer van vandaag, Nicolas Berenger, is een Franse ex-topzeiler met meerdere wereld- en Europese titels op zijn naam. Hij is nu sales director bij Dufour en was dus nauw betrokken bij de ontwikkeling van de nieuwe Dufour 41. Terwijl wij aan boord stappen praat hij ons bij over de nieuweling: “Dit is een volledig nieuw model dat maar liefst twee van onze succesmodellen, de Dufour 390 en 412, gaat vervangen. Vorig jaar hebben we als doel gesteld om voor alle jachten een nieuwe stijl te ontwikkelen waarbij eenvoud, comfort en zeil-plezier de belangrijkste steekwoorden zijn. De in het verleden gebruikte type-aanduidingen van ‘Dufour Performance’ en ‘Dufour Grand Large’ worden daarbij verlaten. Elk Dufour jacht is voortaan leverbaar in drie variaties: ‘Easy’, ‘Ocean’ en ‘Performance’. In elk van deze uitvoeringen hebben we nu een apart optie-pakket samengesteld. We hebben onze vaste huisontwerper, Umberto Felci, de opdracht gegeven om dit jacht opnieuw te stylen volgens de nieuwe Dufournormen en daarbij ook moderne trends toe te voegen in het ontwerp. Uiteraard zijn daarbij de bekende stijlkenmerken van Dufour zorgvuldig bewaard gebleven. Zo heeft het jacht, net als alle andere Dufours, een rechte boeg met geïntegreerde boegspriet en een (langere) rij donkere ramen in de lichte romp.

De herkenbare Dufour-stijl

Ook in het achterschip, met het uitklapbare platform, zal iedereen de Dufour-stijl herkennen. Vergeleken met de eerdere modellen kreeg dit jacht een voller voorschip dat – samen met de opvallende knik in de romp – zorgt voor veel meer volume en dus voor meer comfort onderdeks. Vernieuwend is ook de royale breedte van 4,30 meter die vooral bijdraagt aan de ruimte in het achterschip en aan het comfort in de cockpit. Je ziet aan boord ook moderne, contrasterende, zwarte elementen zoals de stuurwielen en de ‘griprails’ en desgewenst kan ook de mast en de giek in die kleur worden geleverd. De mast is overigens iets naar achteren geplaatst om zo een grotere voordriehoek te creëren, wat vooral op ruime koersen voordelig is. Als zeiler vond ik het zelf erg belangrijk dat de cockpit ergonomisch werd ingedeeld, en dat is goed gelukt. U zult straks zelf ervaren dat de ‘boat-handling’ heel vanzelfsprekend is.”

Meer lezen over de Dufour 41 en een kijkje aan boord van dit fraaie zeiljacht nemen? U vindt het volledige artikel in de nieuwste Nautique, nu verkrijgbaar via Tijdschrift.land of in de betere boekhandel. Niet alleen vindt u in deze Nautique het profiel van de Dufour 41, het blad staat ook vol met prachtige reportages, travelverhalen en meer profielen van de mooiste jachten.

Zeiljachten
  • Dufour Yachts