De winnaars zijn bekend: dit zijn de beste Europese jachten van 2024 – mét jachten van Nederlandse bodem

Tijdens Flagship Night van boot Düsseldorf werden de winnaars van de European Yacht of Year-awards bekend gemaakt en wij zetten die winnaars graag voor u op een rijtje.

winnaars

Het is een belangrijke prijs in de wereld van de zeiljachten; want wie wil nu niet Europa's jacht van het jaar zijn? Daarom verzamelden de grootste namen uit de jachtwereld zich zaterdagavond weer in Düsseldorf voor de uitreiking van de European Yacht of the Year-award. Inmiddels zijn de winnaars bekend, een lijstje dat we maar al te graag met u delen. Dit zijn de beste Europese zeiljachten van het jaar 2024!

Family Cruiser - Bavaria C46

Deze nieuwe Bavaria sierde al een aantal pagina's in Nautique 5 van het jaar 2023. En wij zijn dan ook niet verbaasd dat de Bavaria C46 de titel van beste Family Cruiser 2024 in de wacht sleept. Met dit jacht heeft de werf een competitieve aansluiting gevonden met de markt allround cruisers. Het jacht heeft met haar 46 voet en 5 hutten de perfecte maat voor de chartermarkt en we zien haar dan ook vast en zeker terug als huurjacht in 2024.

Luxury Cruiser - Arcona 50

De Zweedse werf Arcona Yachts valt dit jaar in de prijzen met de Arcona 50; een typisch Scandinavisch schip met een minimalistisch interieur. Het schip beschikt over licht eiken panelen die fraai gecombineerd worden met de lichte bekleding. Journalist Toby Hodges van Yachting World die onderdeel uitmaakt van de jury, vertelt over het jacht: "De 50 vindt snel zijn draai en heeft veel grip...Dit is een sprankelende nieuwe toevoeging aan de luxe performance cruisermarkt, en eentje die zeer goed is uitgevoerd. Het uiterlijk wordt ondersteund door een hoge bouw- en afwerkingskwaliteit en goede prestaties op het water. Hoewel ik betwijfel of er met deze boot geracet zal worden (zoals met de kleinere Arcona's vaak het geval is), of dat hij geschikt is voor gebruik op typisch blauw water, biedt hij een pure vorm van prestatiezeilen met druk op de knop. Waar de Arcona een knap vooruitzicht is aan de wind in een licht briesje, verandert hij in een krachtige reachmachine met stapels controle.", aldus een persstatement van de werf.

Multihull - Outremer 52

Deze Outremer-catamaran staat op de cover van de allernieuwste Nautique en test-redacteur Hans Brouwers was enorm te spreken over deze 'ideale wereldreiziger'. In het uitgebreide profiel in ons blad bespreken we de Outremer 52 uitvoerig. Volgens de werf zelf is de award "een prachtige onderscheiding die de kracht van ons interne team laat zien, in symbiose met onze jarenlange partners. Onze missie is om mensen in staat te stellen hun zeildromen waar te maken; de feedback van de jury over het plezier dat de Outremer 52 biedt, is de beste beloning voor ons werk. Na de titels die achtereenvolgens zijn behaald voor de Outremer 49, 5X, 4X en 55, versterkt deze prijs de status van Outremer als leider in catamarans voor cruises op blauw water", aldus Xavier Desmarest, medeoprichter van Grand Large Yachting – het moederbedrijf van Outremer, in een persstatement

Special Yacht - Saffier SE 24 LITE

Dat Saffier Yachts wederom in de prijzen valt verbaasd ons eerlijk gezegd niets. Sterker nog: het is bijna een jarenlange traditie dat de Nederlandse werf een European Yacht of the Year-nominatie of award in de wacht sleept. De Saffier Se 24 Lite is de opening naar een eco-vriendelijke toekomst. Het jacht beschikt over ingebouwde zonnecellen en vaart met elektische voortstuwing. Met haar scherpe boeg, de boegspriet en het stuurwiel in de open kuip, wordt het sportieve imago van de werf bewaakt.

Special Mentioning Sustainability - Bestevaer 36

Nog een Nederlandse werf die dit jaar in Düsseldorf een titel in de wacht sleept. En de werf van KM Yachtbuilders uit Makkum trok deze keer alles uit de kast: ze verrasten met de kleinste Bestevaer ooit, uitmuntend geschikt voor ondiepe havens. Én deze kleine versie van de bekende luxe jachten kan zelfs droogvallen op het wad. Maar ook op het gebied van comfort en functie doet het jacht niet onder: onderdeks is het slechts elf meter lange schip verrassend luxe. Net als de andere Bestevaers is het ontwerp van niemand minder dan Gerard Dykstra.

We gaan ongetwijfeld meer zien van deze jachten en werven dit jaar maar we kijken natuurlijk ook alweer nieuwsgierig uit naar al het nieuws dat in 2024 op de markt komt en mogelijk genomineerd zal worden voor European Yacht of the Year 2025. Ongetwijfeld zullen een aantal van deze jachten ook in Nautique te zien zijn dit jaar.

Nieuws
  • European Yacht of the Year
  • Outremer Catamarans