America's Cup: het gaat nu echt beginnen!

Na jaren van voorwedstrijd, afvalraces en coronastress is het vannacht eindelijk zo ver! De eerste races voor de 36e America's Cup worden gevaren. Luna Rossa Prada Pirelli mag het na 20 jaar weer opnemen tegen Emirates Team New Zealand.

America's Cup

De opbouw naar de eerste races was stressvol. Niet alleen voor de zeilers die trainden voor de races, maar ook voor de organisatoren. Afgelopen maand dook het coronavirus ineens weer op in het coronavrije Nieuw Zeeland. Daardoor werden de races van de finale van de Prada Cup al opgeschoven. Nu start de America's Cup onder alarmfase twee, waardoor er gezeild wordt op de twee parcours (course A en course E) die moeilijk zichtbaar zijn vanaf de kant. Het moet ervoor zorgen dat er geen grote mensenmassa's ophopen om het zeilen te kunnen zien.

De Italianen zijn overtuigd van hun kunnen. Ze versloegen de Britse uitdager INEOS Team UK met een overtuigende 7-1. Daarbij geven ze aan dat ze hun boot ook verbeterd hebben waardoor het team nu ook bij hogere windsnelheden goed mee kan komen.

Ook de Nieuw Zeelandse verdedigers zeggen klaar te zijn voor de strijd. Zij hebben zich al sinds december niet meer met andere ploegen kunnen meten, dus het blijft een verrassing wat er morgenochtend gaat gebeuren. Emirates Team New Zealand brengt dat als volgt onder woorden: "The effort has been enormous, the focus intense, and the commitment absolute from every single member of our team, who know that until the start of race one of the 36th America’s Cup Match, nobody has any clear idea of the relative speeds of the two teams. Past results mean nothing here - this is the pinnacle that all crews aim for, the ultimate test in yacht racing, to win the greatest prize in sailing - the America’s Cup. The final push begins now."

Nieuws
  • America's Cup