Battle of the timekeepers: Omega Seamaster

De races van de America's Cup zijn niet alleen op het water spannend. Ook de sponsors pakken uit met allerhande materiaal. Neem de officiële timing van de events. Bij de Prada Cup was de tijd in handen van het Italiaanse Panerai, maar nu de America's Cup eraan komt nemen de Zwitsers het weer over. Omega heeft er een speciaal horloge voor.

Omega

Zeilen is een duur spelletje, maar de America's Cup is van de buitencategorie dure activiteiten. Reden waarom de racejachten allemaal behangen zijn met sponsors (en dat is onder meer de reden dat de Nederlandse inbreng niet tot wasdom kwam). Luna Rossa Prada Pirelli en Emirates Team New Zealand hebben de sponsoring wel degelijk op orde, dat merk je alleen al aan de teamnamen. Vooral Prada gooit er een boel centen tegenaan. Zo is het Italiaanse bedrijf naast sponsor van het team ook de naamgever van de Prada Cup, maar is het ook de "presenting sponsor" van de America's Cup zelf.

Dat zorgt ervoor dat New Zeelands' sponsor Omega de naam Prada moet gebruiken in de persberichten om het America's Cup horloge dat ze maakten voor Emirates Team New Zealand: "With its new chronograph lock-system, quick-change strap and water grip pushers, the OMEGA Seamaster Diver 300M America’s Cup Chronograph is a fitting tribute to the 36th America’s Cup presented by PRADA." Apart, want Omega hoort bij een heel andere luxemerkengroep dan Prada.

Seamaster Diver 300M America’s Cup

Hoe dan ook, de Zwitsers hebben een Omega Seamaster Diver 300 gemaakt voor de zeilers van de Nieuw Zeelandse titelverdedigers. Het betreft een 44mm grote versie met een blauwe wijzerplaat en ook de bezel is in de kleur van de zee uitgevoerd. De knoppen van de chronograaf zijn uitgevoerd met rubberen stukken zodat ze beter voelbaar zijn in de golven op een wilde zee.

Op de wijzerplaat is een rode 'regatta countdown indicator ring' aangebracht. Uiteraard werken alle knoppen zeer precies zodat de drager op het water precies kan bijhouden wanneer de race start. Daarom is ook het uurwerk zeer precies. Omega gebruikt er de Co-Axial Master Chronometer Calibre 9900 voor.

Misschien ook voor jou:
The Road to The America’s Cup
Gadgets
  • Omega