Battle of the timekeepers: Panerai Luminor

De races van de America's Cup zijn niet alleen op het water spannend. Ook de sponsors pakken uit met allerhande materiaal. Neem de officiële timing van de events. Bij de Prada Cup was de tijd in handen van het Italiaanse Panerai, maar nu de America's Cup eraan komt neemt Omega het weer over. Toch nog even kijken bij Panerai

Panerai

Zeilen is een duur spelletje, maar de America's Cup is van de buitencategorie dure activiteiten. Reden waarom de racejachten allemaal behangen zijn met sponsors (en dat is onder meer de reden dat de Nederlandse inbreng niet tot wasdom kwam). Luna Rossa Prada Pirelli en Emirates Team New Zealand hebben de sponsoring wel degelijk op orde, dat merk je alleen al aan de teamnamen. Vooral Prada gooit er een boel centen tegenaan. Zo is het Italiaanse bedrijf naast sponsor van het team ook de naamgever van de Prada Cup, maar is het ook de "presenting sponsor" van de America's Cup zelf.

Het is zwart, grijs, rood en wit dat de klok slaat bij Panerai, vanwege de samenwerking tussen het van origine Italiaanse horlogemerk en de Italiaanse Luna Rossa en haar team – op dit moment de uitdager bij de 36ste America’s Cup.

Luminor Luna Rossa Regatta

Officine Panerai, zoals het horlogemerk uit Florence volledig heet, staat bekend om zijn kenmerkende duikhorloges. De meeste modellen zijn namelijk te herkennen aan de specifieke kroonbeschermer aan de horlogekast. In de jaren 90 wist het merk enige bekendheid te vergaren dankzij acteur Sylvester Stallone, die voor het eerst een Panerai Luminor droeg in de film Daylight en ervoor zorgde dat deze goed op het witte doek te zien was. Het was echter pas na de eeuwwisseling dat er een ware hype rondom het merk ontstond en sindsdien behoort het merk, tegenwoordig in handen van de Richemont Group, tot een van de grote, bekende horlogemerken wereldwijd.

Wanneer je als merk bekendstaat om je duikhorloges, die uiteraard tegen wat water kunnen, is het allesbehalve ondenkbaar om sponsor te worden bij sporten die beoefend worden op het water. Om die reden presenteerde Panerai in januari 2019, tijdens de Salon International de la Haute Horlogerie te Genève, het partnerschap met de Luna Rossa. Als official timekeeper van de Luna Rossa en haar team heeft Panerai enkele modellen uitgebracht met een kleurstelling geïnspireerd op dat van de Luna Rossa zelf. In totaal gaat het hier om vijf verschillende horloges in de Luminor-reeks, allen in de kleuren zwart, grijs, rood en wit. Het grootste verschil is te vinden in de functionaliteiten, denk hierbij aan een model met tijd- en datumweergave en daarnaast een tweede tijdszone, of aan een model met een flyback chronograaf. Tot slot is er ook een variant die wellicht het meest in het oog springt, met een ‘Regatta Countdown Timer’-functie. Dit model, met referentienummer PAM1038, is het topmodel in de reeks en draagt de naam Panerai Luminor Luna Rossa Regatta.

Deze Luminor Luna Rossa Regatta is voorzien van een regattacountdownfunctie en heeft een knopenschaal zodat de snelheid kan worden berekend. Het uurwerk is een automatisch in-house gefabriceerd flyback chronograaf uurwerk (kaliber P.9100/R) dat een gangreserve heeft van drie dagen. Het is het enige uurwerk van Panerai dat deze countdownfunctie heeft en is speciaal ontworpen voor de wereld van de competitieve zeilsport. Het uurwerk huist in een 47 millimeter grote horlogekast die is gemaakt van Carbotech; hetzelfde materiaal als de romp van de Luna Rossa. Dit Carbotech wordt gemaakt van verschillende lagen met koolstofvezel versterkte polymeren en is daardoor extreem veerkrachtig en slijtvast, maar ook corrosiebestendig. De sandwichwijzerplaat, zo genoemd vanwege de dieper liggende indexen, is daarnaast voorzien van grijs zeildoek. De Luminor Luna Rossa Regatta is waterdicht tot 100 meter, en daardoor uitermate geschikt om te gebruiken tijdens een regatta. Een ‘Ponte Vecchio’ kalfslederen band zorgt ervoor dat het horloge goed om te pols blijft zitten, maar er wordt ook een rubberen band bij geleverd; deze zal vanwege het draagcomfort waarschijnlijk de voorkeur hebben bij zeilers en andere watersporters.

Het is voor liefhebbers van zeilen én horloges dus opletten geblazen tijdens de 36ste America’s Cup in maart van dit jaar. Het ziet er namelijk naar uit dat alle de teamleden van de Luna Rossa voorzien zullen zijn van een van de modellen uit de collectie van Panerai.

De Panerai Luminor Luna Rossa Regatta ref. PAM1038 is beschikbaar via Panerai.com en geautoriseerde dealers en kost €23.500,00. Andere modellen in de Panerai Luminor Luna Rossa serie zijn beschikbaar vanaf €10.800,00.

Gadgets
  • Panerai