Het hele jaar door genieten: wintervaren in Friesland

Varen alleen tijdens het vaarseizoen? In Friesland is het ook in de winter heerlijk varen

wintervaren

Dit artikel verscheen oorspronkelijk in Noorderland 1 van het jaar 2023. Wilt u lezen over de beste tips uit de noordelijke provincies? Noorderland is dé website voor al het moois uit Friesland, Groningen en Drenthe. Kijk voor meer leuke uittips en nieuwtjes uit het noorden op Noorderland.nl

Stille nachten. Vrijwel alleen op het water. De mooiste aanlegplekjes. Bijzondere wintervogels. De natuur, die zich in dit seizoen onbespied waant. Romantisch verlichte dorpjes vol cultuur, historie en Friese specialiteiten. Een berenburg met een blokje kaas op je verwarmde motorboot. Wintervaren biedt een heel andere belevenis. Noorderland-redacteur Marloes de Moor probeerde het, samen met VVV Waterland van Friesland, uit.

Geniet en vaar bewust

Onverstoorbaar doorklieft de boeg van de Doerak een tapijt van loodgrijze golfjes. Het hekspoor strekt ver over het Sneekermeer. Bruin riet langs de oevers, kale boomkruinen. Een groepje ganzen maakt zich, heupwiegend, uit de voeten als ons motorscheepje nadert. Zoveel reuring zijn ze niet gewend. We zijn deze vale winterdag vrijwel alleen met de dieren. Met aalscholvers, ooievaars, ijsvogels, wintertalingen, slobeenden, krakeenden, smienten, haviken, watersnippen, zilverreigers. Op gepaste afstand weliswaar, want we volgen de erecode: ‘Geniet en vaar bewust, gun vogels in de winter hun rust.’ We blijven dan ook uit de buurt van de gele boeien die bij de Friese Meren en de Alde Feanen te vinden zijn. Die markeren van 1 oktober tot 1 april de vogelrustgebieden.

Water, wind, wolken, de einder

In de winter zou je het vaarwater daaromheen ook best een “mensenrustgebied” kunnen noemen. Niemand volgt deze ochtend ons spoor. Onze enige vrienden zijn het water, de wind, de wolken, de einder. Dat klinkt stoerder dan het is; we zijn geen taaie, Friese skûtsjesilers, vechtend tegen de elementen, met een bulk aardappelen of turf aan boord, zoals we ze eerder in het Fries Scheepvaartmuseum in Sneek hebben gezien. Nee, wij zitten prinsheerlijk met een thermoskan koffie en een oranjekoek in de verwarmde houten stuurhut van de Doerak, die we huurden bij de familie Van Maasakker-Smits van Holiday Boatin in Sneek. Al meer dan 40 jaar verhuurt en onderhoudt dit familiebedrijf motorboten. Joost van Maasakker, een geboren Sneeker, ontwerpt en bouwt ze zelf op de eigen werf van het bedrijf. Dat hij daar hart en ziel insteekt, is goed te zien. Het gelakte houtwerk in de stuurhut glanst als een spiegel. Het is alsof we op een gloednieuwe boot zijn.

Rust en stilte

Ook als je geen doorgewinterde kapitein bent, kun je met een Doerak varen, zo merken wij. Hij is juist voor onervaren schippers geschikt vanwege de grote stabiliteit, de geringe diepgang, lage afstap en lage doorvaarthoogte van 2.50 meter. Beginners krijgen bij de afvaart een instructie en een boekje met alle kennis over de boot. Voel je je toch nog wat onzeker over je prille vaarkunsten? Dan kun je tegen betaling eerst meerdere uren oefenen met een instructeur aan boord. Heb je het eenmaal door, dan is het een machtig gevoel om achter het roer te staan en uit te zien over het water en het weidse landschap. Doordat het riet in de winter laag is, kun je ver kijken en valt elke onderbreking van het vlakke land op: een boerderij, een gemaal, een poldermolen, de spitse kerktorentjes die de dorpen markeren. Aan de horizon tekent zich het Starteiland af. In de zomer, en vooral tijdens de Sneekweek, overspoeld door duizenden zeilers, watersportliefhebbers, feestvierders en toeristen, nu helemaal leeg en stil.

Lees verder op de volgende pagina

Op het water
  • Noorderland
  • ThomasVaer Fotografie – Waterland van Friesland