Ontdek de Elfstedentocht vanaf het water met de Elfstedenroute

Geen fan van schaatsen? U kunt ook heerlijk varen langs de elf historische Friese steden

elfstedenroute

Het is winter, het vriest en dat betekent dat schaatsen weer een mogelijkheid wordt. De Elfstedenkoorts woedt dan misschien nog niet zo hevig als hij voorgaande jaren wel deed, de Tocht der Tochten blijft onderwerp van gesprek zodra de temperatuur het nulpunt aantikt. En wij moeten toegeven: de Friese Elfstedentocht is natuurlijk een geweldige manier om de meest noordelijke provincie te verkennen. Maar ook wanneer de temperaturen stijgen is deze route een must. Want de Elfstedentocht kan ook in het vaarseizoen vanaf het water verkend worden door middel van de Elfstedenroute; een vaarroute die u langs alle elf historische Friese steden brengt.

Elfstedenroute varen

De Elfstedentocht is bij veel mensen bekend; een route die u via Friese meren en grachten langs de elf steden van Friesland brengt. Niet de gehele tocht is schaatsend te volbrengen; sommige stukken moeten worden gelopen (klunen). Maar Waterland Friesland heeft een speciale vaarroute gemaakt waarmee men de gehele route per boot kan volgen. De tocht duurt minimaal tien dagen, uit te breiden naar eigen wens, natuurlijk. En u kunt natuurlijk ook een stempelkaart krijgen om tijdens uw reis te laten stempelen. Zo heeft u bewijs dat u deze mooie route in zijn volledigheid heeft afgelegd. De hele route is tegenwoordig toegankelijk voor recreatieboten van gemiddelde grootte (hoogtes tot 2,5 meter, breedte van 3,9 meter en een diepgang van max 1,3 meter) en dat betekent dat voor veel bootjesmensen een bootvakantie in Friesland een mogelijkheid wordt.

Uitdaging

Hoewel een paar dagen op het water vooral heel ontspannend zijn, is het wel belangrijk om goede voorbereidingen te treffen. Het kan namelijk uitdagend zijn om uw boot te navigeren over de meren en door de Friese steden. Zo zijn er op de route verschillende bruggen en sluizen te vinden die een obstakel kunnen vormen. Het is daarom belangrijk om u goed in te lezen met betrekking tot de brug- en sluisbediening. Gaat u in de winter varen? Dan zijn de bruggen op afroep open en kunt u dus ook het hele jaar door genieten van de Elfstedentocht – zónder ijs.

Op het water
  • Waterland van Friesland
  • Adobe Stock