Luxe vakantie op het water: dit zijn de schepen waar de royals deze zomer op verblijven

Het is zomer en dat betekent dat het Koninklijk Huis massaal op het water te vinden is.

royals

Of men nu royal, aristocraat, of gewoon onderdeel van de jetset is: elke prominent heeft wel een eigen sloepje, plezierjacht, of volledig marinewaardig schip aan een privésteiger liggen. Helemaal nu de vakantieperiode in full swing is, zitten een hoop royals op het water om even de boel de boel te laten. Dit zijn de plezierbootjes waarmee royalty tot rust komt of anderzijds ronddobbert.

De Oranjes

In 2014 was Koning Willem-Alexander al in bezit van een Osprey 38 van Wajer Yachts, maar sinds 2020 vaart de koning met zijn Wajer 55 in Griekenland rond. Naar verluidt heeft het plezierjacht van 55 meters enkele miljoenen gekost. Volgens gelekte foto’s van het scheepje, zou deze de Alma heten: vernoemd naar de eerste letters van Alexander en Máxima. Willem-Alexanders neef prins Bernhard vaart intussen op een van zijn eigen jachten. De zakenprins is namelijk niet alleen eigenaar van het circuit in Zandvoort, hij houdt er ook een eigen werf op na. Dit bedrijf, Waterdream, begon jaren geleden met het bouwen van sloepen.

Groene Draeck

Naast de motorboten hebben de Oranjes natuurlijk ook een zeiljacht tot hun beschikking: de imposante Groene Draeck. Prinses Beatrix kreeg ter gelegenheid van haar achttiende verjaardag een cadeau van ‘het Comité Varend Nederland’. Beatrix is over de jaren regelmatig gespot aan boord van het zeiljacht. Hoewel dit prachtige jacht een hoop stof deed opwaaien om z’n indrukwekkende budget, blijkt dat de Oranjes in vergelijking met de buitenlandse royals het nog relatief bescheiden doen.

Groot-Brittannië

Beeld: NL Beeld

Mocht u de afgelopen jaren de serie The Crown gekeken hebben, dan herinnert u zich wellicht de beelden van de imposante Royal Yacht Britannia. Het weinig bescheiden scheepje is dan ook moeilijk te missen met een lengte van 126 meter en een breedte van 17 meter. De normaliter zo beheerste Queen Elizabeth was zelfs zo dol op haar schip, dat ze een heus traantje wegpinkte toen deze in 1997 buiten gebruik werd gesteld. Naast de Britannia voer jarenlang ook een ánder koninklijk jacht mee op vakantie met de Windsors: de Bloodhound. Hoewel deze inmiddels ook buiten gebruik is, weerhoudt dat de Britse royals er niet van om nu en dan hun zeebenen tevoorschijn te toveren, zoals Duchess of Cambridge Kate Middleton tijdens de Solent-zeilwedstrijd.

Beeld: BrunoPress

Denemarken

Beeld: NL Beeld

Het Deense koninklijk huis heeft de ruim 90 jaar oude KDM Dannebrog tot zijn beschikking. Het jacht is 78 meter lang en heeft een breedte van 10 meter, en is net als de Brittannia in geval van nood om te bouwen tot hospitaalschip. Maar de koningin van Denemarken gebruikt de Dannebrog het liefst als varend paleis. Voor de festiviteiten rond de 70ste verjaardag van koning Carl Gustaf van Zweden liet ze zich bijvoorbeeld naar Stockholm varen, en ook een staatsbezoek aan Duitsland deed ze aan boord van het grote schip.

Beeld: NL Beeld

Noorwegen

Vind u het Deense koninklijk jacht al indrukwekkend, dan zal het schip van de Noorse koning Harald V ook zeker indruk maken. Met een lengte van 81 meter schiet de KS Norge van de Noorse koning nét aan die van Denemarken voorbij. Hoewel het schip officieel een privé-eigendom van de koning is, heeft het wel een bemanning die deel uitmaakt van de Noorse Marine. Het kon natuurlijk ook niet missen: de koning van Noorwegen heeft zich altijd een enthousiast scheepsvaarder getoond en deed meerdere keren mee aan zeilwedstrijden op de Olympische Spelen.

Beeld: NL Beeld

Monaco

Monaco kan natuurlijk niet achterblijven op het gebied van grote en luxe vaartuigen. Aangezien de meesten naar Monaco afreizen om er hun rijkdom te laten zien, kunnen de familieleden van Prins Albert natuurlijk niet zonder schip voor de dag komen. Zij varen daarom deze Pacha III, dat strikt genomen een privébezit is van prinses Caroline. Zoet detail: de naam, ‘Pacha’, is een samentrekking van de namen van haar kinderen Pierre, Andrea en Charlotte. Een redelijk bescheiden vaartuig vergeleken met de gevaartes die de Denen en Noren varen, maar in Monaco is een jacht een ware must.

Beeld: NL Beeld

Spanje

Officieel heeft Spanje geen koninklijk jacht, maar dat hoeft de koninklijke familie er – net zoals in Nederland – niet van te weerhouden te varen. Net als zijn vader Juan Carlos heeft koning Felipe zeilersbloed door de aderen stromen. Zo zagen we hem recentelijk nog weer z’n zeebenen strekken op Mallorca in de Copa del Rey MAPFRE aan boord van de Aifos.

Beeld: NL Beeld

Voorheen hadden de Spanjaarden ook een fijn motorjacht met de naam Fortuna, maar deze besloot Juan Carlos in 2014 van de hand te doen. Toch zijn er nog genoeg royale vaartuigen op het water te vinden deze zomer!

Nieuws
  • Beau Monde
  • NL Beeld