Het koninklijke zeiljacht Groene Draeck van prinses Beatrix vaart weer

Prinses Beatrix voer met haar recent gerestaureerde zeiljacht Groene Draeck over het IJsselmeer. De prinses stond zelf aan het roer.

Groene draeck

Na een intensieve restauratie, die naar verluidt een paar ton moest kosten, kon prinses Beatrix weer het water op met haar Groene Draeck. De oud-koningin voer van Stavoren naar Enkhuizen met het jacht.

De Groene Draeck

Het koninklijke jacht was sinds 2021 uit de vaart genomen vanwege een grootschalige renovatie. Dit kostte alleen meer dan verwacht, en maakte de Rijksvoorlichtingsdienst bekend dat de kosten daarvan zijn overschreven. Voor het vastgestelde vijfjarenbudget, die door het ministerie van Defensie was berekend, voor de periode 2021 tot en met 2025, bedroeg in totaal 435.000 euro. Destijds werd bekendgemaakt dat Beatrix als eigenaar de meerkosten zou betalen.

Op social media van het Koninklijk Huis werden er dit weekend al foto’s gedeeld van een blije prinses op haar boot. “Een belangrijk detail van het zeiljacht is het unieke houtsnijwerk, waar specialistische kennis voor nodig is vanwege de verscheidenheid in houtsoorten”, valt er te lezen.

Verjaardagscadeau

Het zeiljacht werd in 1956 door de Nederlandse bevolking aan Prinses Beatrix cadeau gegeven ter gelegenheid van haar achttiende verjaardag. De Staat schonk haar het onderhoud.

Nieuws
  • Blauwbloed.eo, @Koninklijkhuis
  • NL Beeld