Renovatie zeiljacht de Groene Draeck van Beatrix kost tonnen

De kosten overschrijden het vastgestelde vijfjarenbudget van ruim 4 ton.

Groene Draeck

De Groene Draeck, het zeiljacht van prinses Beatrix, moet gerenoveerd worden. De kosten daarvan vallen echter veel hoger uit dan gepland, waardoor de prinses zelf de knip zal moeten trekken.

Duurder dan gepland

De renovatie van de Groene Draeck is veel duurder dan gepland. De kosten overschrijden zelfs 'het vastgestelde vijfjarenbudget van het ministerie van Defensie', maakte de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) maandag bekend. Voor de periode van 2021 tot en met 2025 was een bedrag van 435.000 euro beschikbaar gesteld om het jacht op te knappen. Nu, nog geen jaar later, blijkt al dat dit veel te weinig is.

Uit de vaart

Het zeiljacht van Beatrix is sinds september 2021 uit de vaart vanwege grootschalige renovatie en revisie van vrijwel het gehele schip. Dat betekent dat het van binnen en buiten wordt gestript. De romp wordt van binnen en buiten geconserveerd en de installaties en inrichting worden waar nodig vervangen of hersteld. Naar verwachting is de Groene Draeck tegen het einde van de zomer van 2022 weer vaarklaar. Om de totale kosten te dekken moet prinses Beatrix het bedrag boven de begroting zelf betalen.

Cadeau

De Groene Draeck is een cadeau van het Nederlandse volk voor de toenmalige kroonprinses Beatrix op haar achttiende verjaardag in 1956. De Staat schonk haar het onderhoud van het zeiljacht. Het schip is een lemsteraak, een traditioneel Fries zeilschip. Dit jaar is hij al 65 jaar in de vaart. Als de boot niet in onderhoud is, wordt hij intensief gebruikt door de prinses, haar familie en gasten.

Nieuws
  • T&W
  • Patrick van Emst/Brunopress.nl