Vitters Shipyard presenteert Maximus, een 59 meter lange 'klassieker'

Dit prachtige zeiljacht zal binnenkort beginnen aan haar sea trials en zal vervolgens worden overgedragen aan haar nieuwe eigenaar.

Maximus

De bouw heeft ruim twee jaar geduurd, maar het harde werk heeft zeker zijn vruchten afgeworpen. Op 22 oktober verliet Maximus, ook wel bekend onder de naam Project 3090, de productiehal van Vitters Shipyard in Zwartsluis. Een prachtig beeld van een schijnbaar klassiek zeiljacht van 59 meter. Schijnbaar, omdat het jacht beschikt over een aantal innovatieve snufjes die haar toch iets minder klassiek maken dan verwacht.

Schijnbaar klassiek

Op het eerste oog doet het zeiljacht van Vitters behoorlijk traditioneel aan. De tekeningen komen van de hand van German Frers uit Argentinië en bovenwater zal het jacht misschien niet direct verschrikkelijk uit het oog springen. Toch is het zeilplan en het onderschip zodanig ontworpen en geoptimaliseerd dat het zeiljacht een waardige tegenstander zal vormen tijdens verschillende regatta's. Het zeiljacht beschikt over dubbele roeren en een ophaalbare kiel en heeft een diepgang van minimaal vijf en maximaal acht meter. Een klassieker met een troef achter de hand, dus.

Te groots voor Zwartsluis

Het jacht heeft haar bouwfaciliteiten dan misschien net verlaten, de tewaterlating zal nog even op zich moeten laten wachten. Door de diepgang van het jacht kan het niet in het Zwartewater of het IJsselmeer liggen. Daarom wordt ze op een ponton naar Harlingen verplaatst waar haar twee masten van 65 en 47 meter hoog geïnstalleerd zullen worden. Daarna is het tijd voor haar sea trials.

Een nieuw project

Nu Maximus het daglicht gezien heeft is het in Zwartsluis alweer tijd voor een nieuw project. Zo staat het casco voor het volgende project inmiddels klaar. Project Zero is het grootste jacht ooit gebouwd door de werf en ook het meest innovatieve vaartuig. De gehele energiehuishouding aan boord zorgt ervoor dat het jacht volledig emissievrij kan gaan varen, een mooi streven voor medio 2025.

Superjachten
  • Vitters Shipyard
  • Guy Fleury