[Beelden] Dit is het nieuwe 118 meter lange superjacht van Meta-man Mark Zuckerberg

Het nieuwe jacht is – voor nu – het grootste Feadship jacht ooit gebouwd en draagt de naam 'Launchpad'

Zuckerberg

Wanneer mensen als Jeff Bezos en Elon Musk – twee van de rijkste mensen ter wereld – wat geld kwijt willen, gaat het veelal naar enorme jachten met een bizar hoog prijskaartje. En nu volgt Facebook-bedenker Mark Zuckerberg deze trend: hij kocht recentelijk voor maar liefst $330 miljoen twee jachten, waaronder project 1010; het grootste superjacht tot nu toe gebouwd door de Nederlandse werf Feadship. Het jacht is inmiddels opgeleverd en begonnen aan haar sea trials. Hoog tijd dus om haar in actie te zien onder haar nieuwe naam: Launchpad.

Russische bestemming

Het jacht is natuurlijk al wat langer in aanbouw en er werd ook flink gespeculeerd over de eigenaar van deze reus. Zo zou het jacht bijvoorbeeld in eerste instantie naar een Russische eigenaar gaan, maar dat feest ging uiteindelijk, vanwege voor de hand liggende redenen, niet door. Feadship zette het jacht opnieuw in de verkoop en niemand minder dan Zuck zelf kwam naar Nederland om dit pareltje van dichtbij te kunnen bekijken. En dat beviel klaarblijkelijk, want uiteindelijk werd bekend dat Project 1010 voortaan het vakantiehuis zou worden van Zuckerberg. Het jacht heeft zo'n $300 miljoen gekost maar voor Zuckerberg was die aankoop nog niet exorbitant genoeg; er moest ook een support vessel bij.

Wingman

En na de succesvolle aankoop van een Nederlands superjacht moet er natuurlijk ook een support vessel bij van Nederlandse topkwaliteit. Zuckerberg koos in dit geval voor Damen Yachting. Het jacht 67 meter lange jacht Dapple komt uit 2014 en lag sinds vorig jaar te koop voor zo'n $30 miljoen. Lang heeft ze niet te koop gestaan; de jachtmakelaar van Y.CO vertelt aan Boat International dat het jacht na 18 dagen al verkocht is aan Meta-man Zuckerberg. Dapple beschikt over een aantal interessante features zoals een duikcentrum en decompressie kamer én inmiddels heet het jacht – heel toepasselijk – Wingman.

Nieuws
  • Quote, Boat International
  • NL Beeld / Abaca Press