Een kijkje binnen bij het geliefde jacht van Queen Elizabeth: The Royal Yacht Britannia ligt in Edinburgh

Het imposante jacht dat jarenlang geliefd werd door de Britse royals ligt op dit moment in Edinburgh en is opengesteld voor het publiek. Een mooi moment om wat plaatjes van het koninklijke vaartuig online te zetten.

Britannia

Voor de ware royal-liefhebbers onder u is The Royal Yacht Britannia bekend: wijlen Queen Elizabeth was zelfs zo dol op haar Britannia dat ze een heus traantje wegpinkte toen het jacht in 1997 buiten gebruik werd gesteld. The Royal Yacht Britannia is momenteel een populaire toeristische attractie in Edinburgh, maar was vroeger hét varende gevaarte van de koninklijke familie. Waar we destijds slechts een glimp konden opvangen van hoe zo’n koninklijk speeltje er vanbinnen uitziet, mogen we nu ongegeneerd binnen kijken.

De archieven in

Een mooi kiekje uit het archief laat zien hoe het jacht er vroeger uitzag, uiteraard opgedoft voor speciale gelegenheden met hooggeëerd gezelschap. Er staan ​​meerdere ovale houten tafels en stoelen, fruitschalen waar dagen van gegeten kan worden en piekfijn glaswerk dat bijdraagt aan de decadente sfeer.

Het binnenwerk

Die poespas is allemaal leuk en aardig, maar wij zijn voornamelijk geïnteresseerd in het binnenwerk. In onderstaande foto is de engine room van het oude jacht te aanschouwen en wat detailfoto's van de boot waar de Britse koninklijke familie zo lang van heeft genoten.

Britse geschiedenis

Op 16 april 1953 werd de Britannia te water gelaten. Ze is gemaakt door John & Brown Company in Clydebank en heeft maar liefst veertig jaar dienst gedaan als Royal Yacht waarbij ze getuige was van meerdere invloedrijke momenten in de geschiedenis. In 1997 werd ze buiten bedrijf gesteld en in 1998 opende ze haar deuren als toeristische attractie in Engeland. Opvallende feitjes over het jacht zijn dat de Queen specifiek voor de kleur blauw koos voor de boeg in plaats van de traditionele zwarte kleur die voor koninklijke jachten gekozen werden. Daarnaast is ze ook een van de weinige schepen die haar naam niet op de zijkant heeft staan. Volgens de Engelse vorstin was de Britannia de enige plaats waar zij echt tot rust kon komen.

In bovenstaande video kunt u een virtueel kijkje aan boord nemen. Dat scheelt u weer een trip naar Schotland. Al kunnen we het land van de doedelzak, whiskey én golf ook zeker aanraden. Dan is de Britannia alleen maar meer reden om een vakantie naar Edinburgh te plannen.

Op het water
  • Beau Monde, Royal Yacht Britannia
  • NL Beeld / PA Images