Zeilen in het bloed: 'soms varen we met drie generaties aan boord'

Aan de website Kek Mama vertelt Heiske over haar zeilfamilie: 'Samen zeilen we ook wedstrijden'

generaties

Zeilen lijkt een van die 'paplepel'-dingen te zijn: wanneer ouders fervente zeilers zijn, heeft ook de jeugd een voorliefde voor het water. Zeilster Heiske vertelt aan het magazine Kek Mama over haar zeilfamilie*: vader, Heiske zelf en haar twee kinderen die ook graag op het water te vinden zijn. Een prachtige activiteit om te delen met familie én een goede manier om dichter bij elkaar te komen. Want samen een schip bemannen vereist teamwork, al helemaal wanneer men ook nog eens wedstrijden zeilt.

Zeilen in het bloed

Het verhaal begint bij zeilster Heiske. Of eigenlijk bij haar vader: "Ik heb altijd gezeild, als klein meisje al", vertelt ze het magazine. Het is dan ook niet zo vreemd dat de kinderen van de vrouw de liefde voor watersport over hebben genomen: "Ze begonnen met lessen toen ze een jaar of zes waren. En beide kinderen waren maar een paar weken oud toen ze voor het eerst meegingen op de boot." Het gezin woont aan het Veerse Meer; de perfecte plek om deze prachtige sport te beoefenen: "Met onze grote zeilboot met motor varen we vaak als gezin ... Voor de kinderen hebben we een Optimist, een kleiner bootje waar ze alleen mee kunnen zeilen."

Wedstrijden

Omdat het zeilen ze met de paplepel in werd gegoten, redden de kinderen zich aardig op het water: "Ik begeleid ze nog wel regelmatig. Zo vaar ik achter ze aan als ze naar zeilles gaan, bij ons aan de overkant. Of ik begeleid ze met de grote boot met het in en uit de ligplaats varen." En het gezin gebruikt de grote boot voor het varen van wedstrijden: "Soms varen we met drie generaties aan boord: mijn vader, onze kinderen mijn man en ik. Superleuk vinden we dat. Als de kinderen meevaren, proberen we ze een eigen, overzichtelijke taak te geven. Natuurlijk is het fijn als we winnen, maar het gaat ons meer om het meedoen en samenwerken."

*Niet afgebeeld

Op het water
  • Kek Mama
  • Adobe Stock