Gemoedelijk dobberen in Nederland: dit zijn vijf mooie vaarroutes in Limburg

We zetten vijf vaarroutes op een rij met voor ieder wat wils: historische plekken, unieke watersportlocaties en natuurlijk volop natuur

Limburg

Elke week zetten we op onze website een nieuwe Nederlandse vaarbestemming in het zonnetje. Vorige week lichtten we de mooiste wateren in Zeeland uit en deze week is de meest zuidelijke provincie aan de beurt: Limburg. Want ook in het zuiden is het heerlijk varen. Tijd voor een lijstje van de mooiste vaarroutes rond het Maasgebied. Heeft u al eens op deze plekken gevaren?

De Maasplassen

In Nautique 3 van het jaar 2023 schreven we al over dit enorme watersportgebied in Limburg, en dat is ook niet zonder reden: het gebied biedt een enorm scala aan mogelijkheden voor de liefhebber van watersport. Of u nu op zoek bent naar ontspanning of juist avontuur, op de Maasplassen kunt u aan beide behoeften voldoen. Zo zijn er mogelijkheden om te zeilen, windsurfen, kajakken en jetskiën... Daarnaast bestaat het gebied van dertig vierkante kilometer uit verschillende bos- en natuurgebieden; uitermate geschikt voor een wandeling en een ontspannen middag in de buitenlucht.

De Grensmaas

In het zuiden van Limburg vindt u de Grensmaas, een mooi stuk ongerepte natuur met uiterwaarden, grindbanken en meanders. Dit alles zorgt voor een indrukwekkend plaatje. Gecombineerd met de oevervegetatie en de verschillende diersoorten die u tegen kunt komen, is de Grensmaas zeker geschikt voor de liefhebber van natuur. Vogelspotters kunnen verschillende zeldzame watervogels en trekvogels observeren. Het gebied is een herstelproject en dat betekent dat de natuur onbeperkt zijn gang mag gaan, zo kunt u bijvoorbeeld zomaar een bever tegenkomen! Er zijn verschillende aanbevolen vaarroutes om de Grensmaas vanaf het water te verkennen.

De Peelkanalen

Misschien minder bekend dan de andere grote namen in de provincie, maar zeker niet minder mooi. De Peelkanalen bestaan uit het Kanaal van Deurne, de Helenavaart en het Peelkanaal en bevinden zich in het hart van Limburg. Een hele rustige plek voor wie de drukte van de Maas en de Maasplassen wil ontlopen. U kunt op de route aanleggen bij verschillende rustige picknickplekken langs de oever om te eten in de natuur. Het is wel belangrijk om ook bij te dragen aan de rust die hier heerst: houdt rekening met de snelheidslimieten en vaarvoorschriften om de Peelkanalen als oase van rust te behouden.

De Zuid-Willemsvaart

Voor de liefhebber van historie is er de Zuid-Willemsvaart. In Nautique 5 van het jaar 2023 schreven we al over deze mooie route die aangelegd werd in de 19e eeuw. Op dat moment diende de Zuid-Willemsvaart als transportroute tussen Maastricht en 's-Hertogenbosch. Langs de Zuid-Willemsroute vindt u verschillende mooie steden en dorpen vol met historische plekken om te bezoeken en mooie gebouwen om te bekijken. Zo kunt u bijvoorbeeld de forten bezoeken die zich aan de route bevinden of de mooie natuurgebieden onderweg.

De Maasroute

Natuurlijk konden we het lijstje niet afmaken zonder de Maasroute te benoemen, misschien wel een van de meest bekende en mooie routes in Limburg. Schilderachtige landschappen met mooie bezienswaardigheden omringt door natuur; varen op de Maasroute biedt een geweldig uitzicht én ervaring. U kunt onderweg steden als Maastricht en Roermond bezoeken, middeleeuwse kastelen bekijken of aanleggen bij de kleine dorpjes op de route. Geen betere manier om Limburg te verkennen dan vanaf het water.

Op het water
  • Alles over Limburg
  • Adobe Stock