Terug in topconditie: Nantucket met bouwjaar 1957

Deze zeldzame Bermudan Yawl is een ontwerp uit 1954 van Sparkman & Stephens en na recente refit in 2022 weer in excellente staat.

nantucket

Dit artikel is oorspronkelijk geplaatst in Nautique 6 van 2023. Nu nog online te verkrijgen of bij een boekhandel bij u in de buurt.

Dit massief teakhouten jacht werd in 1957 gebouwd bij Macleans Scotland in het Schotse Gourock, ten Noord-Oosten van Glasgow. De opdrachtgever was Alan Miller. Iets eerder werd haar zusterschip Finisterre gebouwd in Connecticut, door S.Peters of Old Saybrook. Opdrachtgever van Finisterre was Carlton Mitchell, een getalenteerd wedstrijdzeiler. Hij maakte onder andere meerdere trans-Atlantics in de jaren 50. Toen Mitchell een keer het aan de Portugese westkust gelegen Cabo Finisterre naderde bij ondergaande zon, werd hij getroffen door het onvergetelijk mooie beeld van de kustlijn. Op dat moment besloot hij zijn volgende jacht ‘Finisterre’ te noemen. Mitchell liet Olin Stephens, waar hij mee bevriend was, de Finisterre ontwerpen. Dat had nogal wat voeten in aarde: hij wilde een snelle, relatief lichte boot om wedstrijden mee te kunnen varen, maar ook met zijn gezin op te vertoeven en te kunnen ankeren in ondiepe wateren. Er moest dus een ophaalbaar midzwaard in komen; een zogenaamde centreboard.

Spraakmakend ontwerp

Na de tewaterlating in 1954 maakte de kersverse eigenaar vele vaaruren en leerde zijn schip van boeg tot spiegel optimaal kennen. Hij schreef Finisterre in voor de Bermuda Race van 1956. Deze beroemde race van Newport Rhode Island naar Bermuda heeft een afstand van 635 zeemijl en de snelle lichtgewicht yawl won in dat jaar met grote voorsprong. De races van 1958 en 1960, het stormrampjaar met windsnelheden van 60 knopen waarin een groot aantal jachten verging, werden opnieuw gewonnen door Mitchell. Deze successen bleven niet onbesproken: het ontwerp kwam onder ogen van Alan Miller. Hij liet tussen 1956 en 1957 het zusterschip van Finisterre bij eerdergenoemde werf te Gourock in Schotland bouwen. Miller koos voor zijn schip de naam Nantucket, dit is de naam van het meest oostelijke eiland van de Verenigde Staten zoals Finisterre de meest westelijke punt van het vaste land van Europa is.

Koop van een opknapper

De Nantucket wisselde vanaf 1957 in totaal zeven keer van eigenaar. Ze ging van Franse naar Duitse handen over en verbleef in de jaren 80 op de Bahamas om in 1994 te verhuizen naar ons kleine land. Ze vaart sindsdien in Friesland en op het IJsselmeer. Voordat haar voorlaatste eigenaar de Nantucket in de verkoop wilde zetten, moest er behoorlijk wat gerestaureerd worden. Deze opdracht werd begin 2021 toevertrouwd aan G.A. Kroes & Zn. Bootbouwers te Kampen. De huidige eigenaar Jan van Haastrecht, die de werf als thuishaven voor zijn 6 Metre-klasse heeft, zag de Nantucket toen ze binnenkwam. Hij werd meteen bevangen door de mooie lijn van de boot: “Ik kom uit een zeilersfamilie en groeide op met boten”, vertelt Van Haastrecht. “Vanaf mijn studententijd nam ik seizoen na seizoen succesvol deel in het wedstrijdcircuit van de Draken-klasse op de Hollandse Wateren. Door mijn voorliefde voor scherpe klassieke houten zeiljachten werd mijn belangstelling snel gewekt voor de Nantucket.” En dus kocht Van Haastrecht het nog te restaureren zeiljacht.

Het volledige artikel lezen? Koop de nieuwste Nautique. Niet alleen leest u meer over deze mooie refit, u vindt er ook verschillende scheepsprofielen, mooie reportages en spraakmakende interviews. Op dit moment verkrijgbaar online via Tijdschrift.land én in een winkel bij u in de buurt.

Reportages
  • Kees Stuip