Een opknapper kopen? Dat kost je misschien wel meer dan je lief is

Heeft u uw zinnen gezet op een ouder jacht dat meer dan een likje verf nodig heeft? Volgens experts kunt u haar beter vergeten.

opknapper

Het lijkt zo'n mooi sprookje: u koopt een oude klassieker die haar beste tijd heeft gehad, stopt dagen en jaren van uw leven in het herstellen van haar glorie en trekt er vervolgens op uit om met haar – het resultaat van bloed, zweet en tranen – de wereld over te varen. Maar volgens experts lijkt dit ook alleen een sprookje te zijn. Het herstellen van een oude opknapper kan u namelijk veel meer gaan kosten dan u eigenlijk wilde. Hun advies? Doe het niet.

Meer dan je lief is

Stalen zenuwen, dat is wat volgens ervaringsdeskundigen nodig is om een klassiek jacht een flinke rebuild te geven om haar weer zeewaardig te krijgen. De kosten lopen op, het duurt altijd langer dan gepland en wanneer men een jacht eenmaal begint te strippen, komen er altijd onverwachte obstakels onder de verschillende lagen vandaan – heel veel onverwachte obstakels. En zo verandert een droom misschien al snel in een nachtmerrie. "Als de boot niet precies is wat je zoekt, loop dan weg", luidt het advies van een Amerikaanse jachteigenaar in The Times. Hij heeft een 59 meter lang jacht uit 1930 in zijn bezit dat vaart onder de naam Marala. Vijf jaar heeft de rebuild geduurd en de kosten waren veel hoger dan de eigenaar van tevoren had kunnen voorzien.

Liefde voor het jacht

Waarom booteigenaren dan toch kiezen voor een jacht dat al wat meer nautische mijlen op haar naam heeft staan? Het bekende 'liefde op het eerste gezicht'. Vaak komen toekomstige jachteigenaren een vaartuig toevallig tegen en zijn op slag verliefd. Zo ook voor de eigenaar van Marala: "Het schip was als een eigenzinnig, magisch museum van kunst, artefacten en memorabilia, precies zoals de vorige eigenaar haar had achtergelaten," vertelt hij The Times. "Het leek een beetje op een bezoek aan het huis van mijn grootmoeder dat, net als Marala toen, tientallen jaren gevuld was met verzamelde kostbaarheden en schatten van over de hele wereld. Ik was gefascineerd." En dat is ook precies de charme van een ouder jacht: de verhalen die ze meedraagt aan boord.

Duurkoop

Haar eigenaar heeft 10 miljoen betaalt voor de koop van het 59 meter lange vaartuig. Maar dat waren zeker niet de hoogste kosten. Uiteindelijk heeft de jachteigenaar ongeveer het dubbele en meer betaald voor de rebuild van het klassieke jacht. Voor de eigenaar zeker het geld waard maar achteraf gezien luidt zijn advies voor andere mogelijke eigenaren anders: "Je bent gewaarschuwd!"

Yacht Life
  • The Times
  • Adobe Stock