Dit zijn de beste luxe jachtbouwers ter wereld... en de lijst bestaat voor het grootste deel uit Nederlandse namen

Er zijn verschillende grote namen in de wereld van de jachtbouw maar er kunnen maar een paar de beste zijn. En vijf van de negen beste jachtbouwers zijn gewoon in ons eigen kikkerlandje gevestigd.

jachtbouwers

Op het gebied van luxe jachten zijn er een aantal grote – en bekende – namen die veel terugkomen in de industrie. En het bouwen van een luxe jacht is zeker geen gemakkelijke klus. Het gaat om een persoonlijke ervaring waarbij het jacht volledig naar de wensen en smaak van de eigenaar wordt aangepast. Het is dan ook belangrijk om de crème de la crème van de jachtwereld te kiezen voor het bouwen van een dergelijk vaartuig. En een lijstje van de beste luxe jachtbouwers ter wereld kan hierin uitkomst bieden. Yachting Pages stelde een dergelijk lijstje op en die delen we graag met u. Het beste nieuws? Nederlandse werven nemen een grote plaats in op deze lijst.

1. Damen Yachting (Amels), Nederland

De beste jachtbouwer ter wereld is, volgens Yachting Pages, Amels – of Damen Yachting – in Vlissingen. De werf bestaat al meer dan 100 jaar en levert zowel full custom als limited edition jachten. Amels is in 1918 begonnen als bouwbedrijf voor boten. In 1991 werd het bedrijf overgenomen door de Damen-familie en sindsdien gaat de werf verder onder de naam Damen Yachting, mét als onderdeel van de vloot: de Amels superjachten. Inmiddels heeft de werf meer dan 100 Amels superjachten, SeaXplorer expedition-jachten en Yacht Support vessels op zijn naam staan.

2. Lürssen, Duitsland

Lürssen is een van de grootste namen in de jachtwereld. Vooral waar het gaat om luxe vaartuigen. De Duitse werf is gespecialiseerd in full custom jachten en heeft ook een aantal van de grootste luxe jachten op hun naam staan, waaronder Azzam; het grootste jacht ter wereld. Lürssen is al vier generaties lang een familiebedrijf en heeft 's werelds eerste motorjacht gebouwd in 1886. Een grote naam dus met een rijke geschiedenis.

3. Benetti, Italië

In 1873 werd de werf in Viareggio opgericht en sindsdien is Benetti de grootste als het gaat om de hoeveelheid schepen die gebouwd worden. Benetti levert maar liefst 100 jachten per jaar af. Een behoorlijk aantal wanneer men zich bedenkt dat de bouw van een dergelijk jacht gemiddeld een aantal jaar duurt.

4. Feadship, Nederland

Feadship bouwt al sinds de 19de eeuw full custom jachten, volledig gebouwd naar de voorkeuren en wensen van de toekomstige eigenaar. Meer dna 250 Feadship jachten varen rond in de wereldzeeën en zijn allemaal even uniek. De werf wil zelfs uitbreiden met een nieuwe bouwvoorziening waar jachten tot 160 meter gebouwd kunnen worden.

Holland's Glorie
  • Yachting Pages, Damen Yachting,
  • Adobe Stock