Brokstukken van de vermiste Titan gevonden: de duikboot is mogelijk zondag al geïmplodeerd

Met de vondst van brokstukken van duikboot Titan vervloog de hoop op een goede afloop. Maar nu blijkt dat de implosie waarschijnlijk zondag al heeft plaatsgevonden: enkele uren na het vertrek van de boot.

Titan

Op zondag vertrok duikboot Titan voor een expeditie naar het wrak van de Titanic. Bijna direct na vertrek verloor men het contact met het vaartuig en de opvarenden. In een race tegen de klok werd intensief gezocht naar het vaartuig zodat de mensen aan boord gered konden worden. De wereld hield hoop dat de inzittenden toch genoeg zuurstof zouden hebben en heelhuids gevonden zouden worden, maar op donderdag stuitte een onderwaterrobot op brokstukken van de duikboot. Dit betekent dat het vaartuig hoogstwaarschijnlijk geïmplodeerd is. En deze implosie heeft mogelijk zondag, een paar uur na vertrek, al plaatsgevonden.

Een ongebruikelijk geluid

Op zondag ving een akoestisch systeem van de Amerikaanse marine, dat gebruikt wordt om vijandelijke onderzeeërs op te sporen, een ongebruikelijk geluid op. The Associated Press schrijft dat dit mogelijk het geluid was van de fatale implosie. Toen het contact met de duikboot op zondag stilviel is de marine direct begonnen met luisteren voor tekenen van leven. Dat is wanneer de "anomalie" gehoord werd. Het geluid van de mogelijke implosie werd gemeten rond de plaats waar donderdag de wrakstukken van de boot gevonden zijn en dat betekent dat de duikboot waarschijnlijk direct na vertrek al ten onder is gegaan.

Het is onwaarschijnlijk dat de implosie in de dagen na zondag plaats heeft gevonden. Op dat moment waren verschillende reddingsdiensten met geluidsdetectoren ingezet om te zoeken naar een teken van leven. Zou een implosie op dat moment hebben plaatsgevonden, dan zouden deze detectoren dat zeker gemeten hebben.

Nieuws
  • Telegraaf
  • NL Beeld / Abaca Press