Een unieke wedstrijd rond de wereld: 7 januari start de Arkea Ultim Challenge

Zes Ultim trimarans vertrekken zondag uit Brest voor de start van deze unieke challenge

Arkea

Zondag is het zover: we kunnen ons weer vergapen aan een spannende wedstrijd rond de wereld. Op 7 januari start de Arkea Ultim Challenge in het Franse Brest en dat betekent dat we onze zeilharten weer opgelucht kunnen ophalen; nieuw vermaak voor deze koude en gure dagen waarin het vaarseizoen steeds verder weg lijkt. Zes skippers zullen zondag uit Brest vertrekken om de unieke challenge aan te gaan: een soloreis rond de wereld aan boord van hun Ultim trimarans.

Een unieke wedstrijd

Het begon allemaal in 2006 nadat Lionel Lemonchois in zijn ORMA-trimaran Gitana 11 de Route du Rhum had gewonnen. Roland Tresca en François Cuillandre spraken elkaar in Pointe-à-Pitre over de mogelijkheden van een multihull race rond de wereld: 'de race van de eeuw', noemden ze het. Een idee was geboren en na de nodige jaren planning en voorbereiding, gaat zondag dan eindelijk de allereerste solo trimaran zeilrace rond de wereld van start. Zes skippers alleen op een Ultim trimaran; een fysiek én mentaal zware opgave.

Solo rond de wereld

De schippers zullen hun trimaran in hun eentje rond de wereld navigeren. Hierbij gaat het om een volledige reis van het west naar het oosten via de drie kapen: Kaap de Goede Hoop, Kaap Hoorn en Kaap Leeuwin. Sommige van de skippers hebben ervaring: zij hebben al eerder aan boord van een multihull een reis rond de wereld gemaakt. Maar weersomstandigheden, de verschillende klimaten en de aard van de race maken deze reis uniek in zijn soort. De skippers mogen overleggen met het team aan de wal en ook bij bepaalde technische problemen mag hulp geboden worden. Maar uiteindelijk blijft het een soloreis en is de skipper degene die door soms erbarmelijke omstandigheden de finishlijn moet halen.

De start van de race zal zijn om 13:30 vanuit Brest, de finishlijn sluit op 16 april 2024, 100 dagen na de start. De wedstrijd is te volgen via de website van de Arkea Ultim Challenge.

Nieuws
  • Arkea Ultim Challenge
  • Jean-Louis Carli