Blauwe vlag voor bijna 1000 stranden in Kroatië: waterkwaliteit uitstekend

Ieder jaar controleert het ‘Ministry of Environment and Energy’ van Kroatië het zwemwater bij een groot aantal Kroatische stranden. Wat blijkt? Maar liefst 969 van de 1005 geteste stranden heeft uitstekend zwemwater en krijgt de zogenaamde 'Blauwe vlag'.

Kroatië

Kroatië heeft een kustlijn van ruim 6000 km en meer dan 1000 eilanden. Aan de kust vind je vele nationale parken met spectaculaire natuur, zoals de Kornati eilanden. Er zijn stranden voor iedereen; van drukke stadsstranden zoals Banje in Dubrovnik tot afgelegen stranden op eilanden zoals Korčula en Lastovo. Al met al een prima gebied om eens aan te leggen en te genieten van de prachtige omgeving én de prima waterkwaliteit.

Waterkwaliteit

Van de 1005 Kroatische stranden krijgen er 969 het stempel 'uitstekend' opgedrukt, en daarmee een 'Blauwe vlag'. Dat komt neer op 96%. Daarnaast hebben 21 stranden 'goed' zwemwater en 14 stranden 'voldoende' zwemwater, aldus het onderzoek. Er is slechts 1 'onvoldoende' uitgedeeld.

Dat testen gebeurt periodiek gedurende de zomer, waarbij de beoordelingen worden bepaald op basis van de EU richtlijnen. Het Institute of Oceanography and Fisheries test sinds 1989 de zwemwaterkwaliteit en Kroatië domineert samen met Cyprus en Malta de top drie van plaatsen in Europa voor waterkwaliteit. Echt een paradijs dus.

Tips

Kroatië is prachtig. Een aantal van de stranden in in het land behoort zelfs tot de mooiste ter wereld. Neem de stranden op het eiland Brač bijvoorbeeld, met hun prachtige gladde witte kiezels. Maar ook het zandstrand Sakarun op Dugi otok of het Rajska plaža (Paradijsstrand) in Lopar op het eiland Rab. Stuk voor stuk de moeite waard om ooit te bezoeken.

Misschien ook voor jou:
Varen met prins Bernhard. Waterdream California 52’: een ware outsider!
Nieuws
  • Unsplash