Eilandhoppen in Kroatië - de ideale vakantie op het water

Voor iedereen die behoefte heeft om er tussenuit te knijpen en de zee op te gaan: wij vertellen je waarom Kroatië dé hotspot is voor je aankomende reis.

Kroatië

Een lange zeereis is altijd een mooi en romantisch idee, totdat je gaat bedenken waar je naartoe wilt. Vaak staat er veel op de verlanglijst en is het moeilijk kiezen. Wij maken het je makkelijk: Kroatië is deze zomer namelijk the place to be. We laten je een aantal van de mooiste plekken zien.

Via het water

Kroatië wordt omgeven door de Adriatische Zee, een van de meest rustige en transparante wateren in de Mediterraanse zee. Of je er nu langs wilt zeilen, op een motorboot door het water wilt snijden of een plek zoekt waar je recreatief kunt vissen: in de Adriatische Zee kan het allemaal. De kustlijn van Kroatië is maar liefst 6278 kilometer lang, dus er is altijd genoeg te zien.

De Kroatische kust heeft voor iedereen wel iets te bieden. Voor liefhebbers van de watersport is het bovendien een zeer geschikte bestemming. Hoe mooi is het als je je boot kunt aanleggen op dezelfde plek waar vroeger Romeinse schepen hebben gelegen? Met name aan het eind van de lente en het begin van de herfst zijn de omstandigheden ideaal om naar de Kroatische kust te zeilen, maar ook in de zomer is het erg goed te doen.

Kornati, Lastovo of toch Dugi Otok?

Het adembenemend mooie natuurpark Telašćica. Beeld: Zoran Jelača

Kroatië bestaat in totaal uit meer dan 1.200 verschillende eilanden. Je kunt onder andere het Nationaal park Kornati bezoeken, dat een groot deel van de in totaal 89 Kornati-eilanden beslaat. Die eilanden staan bekend om hun prachtige kliffen en helder water. Vroeger werden ze vooral bezocht door schippers. Die vonden daar precies wat ze zochten: rust en onaangeraakte natuur.

Het eiland Lastovo ligt vrij afgelegen: je moet vanaf het vasteland ruim vier uur varen om het te bereiken. Deze bestemming is daarom vooral aan te raden voor ervaren zeilers. Je weet echter meteen waar je het voor doet, want het is een heerlijk rustig en groen eiland waar prachtige grotten en talrijke kleine eilanden omheen liggen. Tevens staan er meerdere vuurtorens op Lastovo. Bezoek bijvoorbeeld de vuurtoren Glavat midden op het eiland, of Sušac op een klif bij de open zee.

Ook Dugi Otok is een tip. Vooral het natuurpark Telašćica is prachtig. Je kunt de prachtige baai van dat natuurpark - tevens een van de grootste baaien van de Adriatische kust - eenvoudig op verschillende punten binnenvaren. Je vindt er zowel hoge kliffen als lage kusten en het is dé plek om met een boot te schuilen bij stormen.

Wijn en zeevruchten

Het nationaal park Kornati. Beeld: Zoran Jelača

Is het voornaamste doel van je trip om te zien wat Kroatië op het gebied van voeding en drank te bieden heeft? Dan is het schiereiland Pelješac ideaal om bij aan te meren. Op dat schiereiland staan prachtige wijngaarden waar je kunt genieten van heerlijke rode Plavac Mali wijnen. De hierboven genoemde Kornati-eilanden zijn goede plekken om naartoe te zeilen als je wilt proeven van heerlijke Kroatische zeevruchten. Breng bijvoorbeeld een bezoekje aan het eiland Žut. Dat is een bijzondere ervaring: er is geen water of elektriciteit, maar je kunt er wel genieten van diverse lekkere gerechten.

Prachtige natuur

Het nationaal park van Mljet met het eilandje St Mary. Beeld: Ivo Biočina

De echte topper is het grootste eiland in het zuiden van Kroatië, Mljet. Dit eiland is behoorlijk heuvelachtig, met als piek de Veliki-heuvel van maar liefst 514 meter hoog. Er loopt een bergpad over het hele eiland heen, wat het een ideale bestemming maakt voor zeilers die ook van wandelen houden. Bovendien zorgt het Mediterraanse klimaat ervoor dat de zomers droog zijn en de winters mild, waardoor het eiland heerlijk groen is.

Het noordwesten van Mljet is in de jaren '60 omgetoverd tot een nationaal park. Je vindt daar veel restanten van het Romeinse Rijk en kunt genieten van geweldige panoramische uitzichten over kliffen, andere eilanden en het eerdergenoemde heuvellandschap. Ook heb je uitzicht op de twee meren van Mljet en op St Mary, een mini-eilandje met daarop een kerk en een klooster. Nadat je de kerk hebt bezocht, kun je koffie en snacks halen bij het lokale restaurantje.

Genoeg gezien van de natuur op Mljet? Geen nood: Kroatië bestaat voor meer dan tien procent uit natuur en parken. Zeil bijvoorbeeld verder naar de Krka watervallen, Paklenica canyon of Brijuni eilanden. Ook daar zijn nationale parken aangelegd die de mooiste diersoorten huisvesten. Extra tip: het eiland Cres staat bekend om de grote populatie vale gieren en andere grote wilde dieren. Op het nabije eiland Losinj zijn dolfijnen te spotten. Een tripje naar deze eilanden is dus een echte aanrader voor dierenliefhebbers.

Veel te doen

Naast genieten van de prachtige landschappen en baaien is er in Kroatië natuurlijk ook veel te doen op het water. Wat dacht je van een middagje jetskiën, duiken bij de Blauwe Grot, onderwatervissen in Pakleni Otoci of zeillessen voor je kinderen op een van de vele kleine bootjes die aan de kust liggen? Het is zelfs mogelijk om een speciale filmroute uit te stippelen, waarmee je het gevoel krijgt alsof je in een script beland bent. Kroatië is prachtig in elk jaargetijde, geschikt voor jong en oud en vooral leuk om van de waterkant de ontdekken. Wanneer ga jij je vaarroute bepalen?

Travel
  • croatia.hr
  • Zoran Jelača, Ivo Biočina