Kroatië: dé zonbestemming van Europa

Kroatië is de perfecte vakantiebestemming voor watersporters.

Kroatië

Schilder dit beeld voor uw geestesoog: een cinematografische zonsondergang, het zachte geruis van de golven en in de verte het geroep van een meeuw. Daar wilt u toch zijn? Dit romantische plaatje hoeft geen fantasie te zijn, want in Kroatië is dit aan de orde van de dag.

Primošten, Raduča. Foto: Aleksandar Gospić

Zon en zee

Het is niet voor niets dat veel reizigers keer op keer terugkomen naar Kroatië. De lange kiezelstranden aan de Adriatische Kust zijn populair onder iedereen die hier komt. Gezinnen zoeken stranden op met speeltuintjes of waterparken, volwassenen komen voor de fantastische beach bars langs de lange Kroatische kustlijn of zoeken een rustiger plekje op een klein, afgelegen strandje omringd door pijnbomen. Met ruim 5.800 km aan kustlijn en meer dan 1.000 eilanden is er plek voor iedereen! Met zo'n fantastische, azuurblauwe zee kan het ook niet anders dan dat Kroatië een topbestemming is voor watersporters. Zeilen, eilandhoppen met een jacht, kajakken en suppen: voor elke leeftijd en voorkeur is er wel iets te doen. Elk eiland herbergt weer andere schoonheid, van kleine kerkjes tot monumenten, van oude forten tot ruïnes. Dankzij de schitterende flora is het prachtig wandelen en fietsen op de keur aan eilanden, waar u betoverd wordt door de kleuren en geuren van de kleurrijke exotische bloemen en planten. Met een rijke gastronomie is het heerlijk toeven na een lome dag in de zon, zeker met een bijpassend lokaal wijntje erbij.

Cres, Lubenice. Foto: Zoran Jelača

Kvarner

Een van de regio's die bij uitstek geschikt is voor watersporters, is Kvarner. De regio grenst aan het noordelijke buurland Slovenië en de populaire Kroatische regio Istrië. Het vasteland is bergachtig en groen, terwijl uit de kust talloze unieke eilanden liggen om te ontdekken. In de 19de eeuw was deze regio dankzij het milde klimaat en de groene mediterrane vegetatie ontzettend populair onder de Europese aristocratie. Deze allure straalt de regio nog steeds uit, met een scala aan luxe villa's en hotels. Dit is goed terug te zien in de grootste stad van de regio, Rijeka. Gelegen onder het wakend oog van het kasteel Trsat, ligt een prachtige metropool met 19de-eeuwse grandeur. Vlakbij ligt het eiland Krk, dat wordt verbonden aan het vasteland met een lange brug. De natuur is hier zeer divers en de lokale witte wijn, Vrbnicka Zlahtina, vloeit hier rijkelijk. Het naburige Cres staat bekend om de mooiste stranden van Kroatië én is populair onder vogelspotters, en op Losinj kunt u heerlijk wandelen en zelfs met een beetje geluk dolfijnen spotten. Kortom, de baai van Kvarner is ideaal voor een afwisselende zomervakantie op en om het water, of u nu reist per jacht of met een (huur)auto.

Motovun. Foto: Zoran Jelača

Istrië

Istrië is een populaire regio onder reizigers vanwege de historische middeleeuwse dorpjes, prachtige baaien en schitterende kustlijn. Liefhebbers van geschiedenis en cultuur halen hier hun hart op door de verschillende dorpjes af te struinen. Het heuveldorp Motovun is volledig autovrij en een waar oord voor kunstenaars, terwijl Pula bekendstaat om het Romeinse amfitheater. Ontdek dit alles met de Adriatische Zee als constant decor. Daarnaast staat Istrië bekend om zijn gastronomie, waaronder de wereldwijd razend populaire en kostbare truffel. Hier worden de duurste honden ter wereld gefokt, de Lagotto Romagnolo, oftewel de truffelhond, om het zwarte goud mee op te snuffelen.

Kortom, Kroatië heeft voor ieder wat wils. Zwemmen, watersporten, cultuur snuiven en lekker eten: het zonnige, mediterrane land is het perfecte vakantieland. Dus, pak de zwemkleren in en ontdek het zelf!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met het Kroatisch Verkeersbureau.

Travel
  • Croatia.hr
  • Aleksandar Gospić