Watersport steeds populairder sinds coronacrisis

Sinds 2020 is de watersport opvallend gegroeid; de verhuur en verkoop van boten blijft sinds de pandemie goed lopen. En de watersport maakt zich ook in 2023 op voor een druk seizoen.

watersport

Steeds meer Nederlanders begeven zich op het water. Begrijpelijk natuurlijk. Of men nu bezitter is van een luxe jacht, een bescheiden motorjacht, sloep of kleiner vaartuig zoals een kano of SUP; de watersport werkt aanstekelijk én verslavend. Nu blijkt uit cijfers van HISWA-RECRON dat de interesse in watersport voornamelijk in de afgelopen drie jaar behoorlijk is gestegen. En de reden daarvan zou wel eens bij alle lockdowns en coronamaatregelen kunnen liggen.

Nederland ontdekt watersport

De voorspellingen van de eerste maanden van dit seizoen zijn positief als het gaat om watersport: net als voorgaande drie jaar lijkt het de goede kant op te gaan voor de jachtbouw- en watersportsector. Voornamelijk de verkoop van verschillende vaartuigen is sinds 2020 behoorlijk gestegen. Voornamelijk sloepen, speedboten, surfplanken en kano's werden veel verkocht. In 2022 werd een record behaald met betrekking tot de hoeveelheid mensen op het water in dat jaar. Maar liefst drie miljoen mensen besloten zich te wagen aan het leven op water. Vanaf 2021 was er een groei van 15% met betrekking tot nieuwkomers die de watersport voor het eerst verkennen. Ook het aantal herintreders groeit in diezelfde periode: 7% van de bevolking die vroeger aan watersport deed, raakt opnieuw geïnteresseerd.

Boten en vaarbewijzen

Maar meer volk op het water betekent natuurlijk ook meer boten. En dat leidt automatisch tot een langere wachttijd voor levering; er staan veel orders uit voor boten die op bestelling gebouwd worden. Om zeker te zijn van een plaatsje op het water deze zomer is het daarom altijd aan te raden om vroeg te starten met het organiseren van uw vaarplannen.

Daarnaast is huren een populaire optie onder watersportliefhebbers. Er is met name vraag naar de grotere en meer comfortabele jachten. Het gaat dan vooral om het proeven van het jachtleven; try before you buy. En met de huur van een vaartuig voorkomt u een bijdrage te leveren aan de hoeveelheid 'weesjachten' die zich in de Nederlandse kanalen en rivieren bevinden.

De nieuwe watersporter

Wel wordt er door HISWA-RECRON een verandering gesignaleerd in het gedrag van de 'nieuwe' watersporter. Paul de Groot, manager waterrecreatie bij HISWA-RECRON, benoemt in een persbericht: “Veel nieuwe watersporters zijn recreanten. Het draait niet alleen om het varen, maar ook om de beleving eromheen. Zoals mogelijkheden om lekker te kunnen relaxen, zwemmen, genieten van de omgeving of samen te eten op de boot. De boot als terras, zeg maar.” Dit betekent dat verschillende jachthavens inspelen op de nieuwe behoefte. De Groot: “De jachthaven wordt steeds meer een bestemming voor een nautisch getinte beleving. Zie het als flaneren op de boulevard van Saint Tropez”

Op het water
  • HISWA-RECRON
  • Adobe Stock