Brits jacht Sunrise wint Fastnet Race overall

Voor het eerst sinds 2003 heeft een Brits jacht de overall-victorie in de Rolex Fastnet Race gepakt. De JPK 11.80 Sunrise van Tom Kneen won de IRC Two gisteren al, maar nu kan ook de totale overwinning niet meer aan de boot voorbij gaan.

Rolex Fastnet Race

Hoewel schepen als de Ultim Maxi Edmond de Rothschild en ClubSwan 125 Skorpios al dagen gelden binnenkwamen is de echte winnaar van de 49e Rolex Fastnet Race pas op vrijdagmiddag bekendgeworden. Het jacht Sunrise can Tom Kneen, een JPK 11.80, die deelnam in de IRC Two-klasse is de winnaar van de race.

Kneen en zijn bemanning finishten gisteren al, maar door het handicapsysteem was toen nog niet duidelijk of de tijd ook genoeg was voor de overall-zege. Inmiddels is duidelijk dat geen van de jacht op de 695 zeemijl lange tocht de Brit nog kunnen inhalen. Kneen: "I’ve had 24 hours to reflect on the race after we finished yesterday, and it really is all about the people, the amazing team that sailed with me, and my incredible partner Francesca who has done so much to make this happen."

De zege is opvallend omdat Kneen pas zeven jaar geleden begon met offshorezeilen. Hij vertelt: "I didn't know what IRC was. I'd never really heard of the RORC, but what I had heard of was the Rolex Fastnet Race. I was brought up in the southwest, and as a boy I used to sail dinghies at the Royal Western Yacht Club."

In zijn eerste Rolex Fastnet Race in 2015 maakte de zeiler er naar eigen zeggen een potje van. In de jaren daarna leerde hij echter snel. Dat blijkt nu hij als winnaar uit de bus is gekomen. De overwinning van Kneen, die uit Plymouth komt, is ironisch, omdat de race dit jaar voor het eerst in het Franse Cherbourg finishte in plaats van in Plymouth. Na jaren van Franse overheersing is de trend gebroken en wint een Engelsman uit de traditionele finishplaats in Frankrijk.

Nieuws
  • Rolex Fastnet Race