Fastnet Race zwaar als altijd

De gisteren gestarte Fastnet Race is weer net zo'n beproeving als altijd. Bij de start was de zee al meteen onrustig en de harde wind van vannacht eiste al 54 opgevers. De snelste deelnemers zijn inmiddels bijna bij de rots voor de Ierse kust en kunnen straks beginnen aan de terugreis die eindigt in het Franse Cherbourg.

RORC Rolex Fastnet Race - Skorpios

Met al 54 van de 337 gestarte boten die moesten opgeven in de eerste 20 uur is de Fastnet Race van 2021 weer een klassieke uitputtingsslag. De eerste ploeg die bij Fastnet Rock voor de kust van Ierland aankomt lijkt de Maxi Edmond de Rothschild te gaan worden. Het schip kan elk moment aankomen en aan de reis terug naar het oosten beginnen.

Al bij de start was het hard werken voor de deelnemers. De zee was puntig en er stond een flinke wind.

Door de dagenlange zuidwester was de zee al wild, maar bij de start waren er vlagen tot 35 knopen. De Ultime trimaran Maxi Edmond de Rothschild was het snelst weg en komt naar verwachting binnenkort al bij de vuurtoren aan. Als tweede waren Thomas Coville’s Sodebo Ultim 3 en Yves le Blevecmet zijn Actual.

Achter de Ultimes lagen twee MOD70's: Maserati en Argo van respectievelijke schippers Giovanni Soldini en Jason Carroll.

Er waren ook problemen vóór de start. Vendée Globe-winnaar Yannick Bestaven kwam in aanvaring met een ander schip, waarbij zijn boeg beschadigd raakte. De Maître CoQ kon daardoor niet van start gaan. De nummer twee van de solorace rond de wereld, Charlie Dalin vaart met zijn Apivia wel mee. Hij voorspelde: "It is very upwind to the Fastnet, with strong breeze to start with at the Needles. The sea will be pretty rough with wind against tide. We will have more than 30 knots at some point. It will be pretty tense. There are some routing options including a southerly route across to France, close to Guernsey."

┬ę Rick Tomlinson

Het live-verslag van de race is hier te vinden, terwijl u hier de livetracker vindt.