De 50ste Rolex Fastnet Race: dit weten we tot nu toe

Met meer dan 400 aanmeldingen wordt de 50ste editie van de Rolex Fastnet Race één groot spectakel.

rolex fastnet race

De 50ste editie van de Rolex Fastnet Race gaat 22 juli 2023 van start. Tot nu toe hebben maar liefst 400 teams zich aangemeld om met hun zeiljachten de route van Cowes (Verenigd Koninkrijk) naar Cherbourg-en-Cotenin (Frankrijk) af te leggen.

Feest van herkenning

Tijdens de 50ste editie van de Rolex Fastnet Race keren veel voormalige overall winnaars en winnende boten terug naar de race. Opvallend onder hen die de Fastnet Challenge Cup van de race hebben gewonnen, is de IRC Overall-winnaar van 2021, Tom Kneen's JPK 11.80 Sunrise. Ze leidde een geweldige race toen, na een decennium van Franse overheersing, Groot-Brittannië eindelijk de controle over het belangrijkste evenement van de Royal Ocean Racing Club met een 'perfecte' score terugwon en de top drie van plaatsen won onder IRC Overall (Sunrise, plus met RORC Commodore James Neville's Ino XXX en Pata Negra) net zoals Frankrijk had gedaan in 2013 en 2015.

Ook de in Londen gevestigde Zweed Niklas Zennström keert terug. Hij won back-to-back races in 2009 en 2011 aan boord van zijn allesoverwinnende Maxi 72 Rán II. Hij doet dit jaar mee met een door Carkeek ontworpen CF520 Rán 8. Ook Franse winnaars uit het verleden zijn weer aanwezig, zoals Didier Gaudoux, die in 2019 won met de Lann Ael 2. Voor deze race heeft hij zijn JPN39 vervangen door een modernere, krachtigere Lann Ael 3, een MN35 ontwerp van Vittorio Malingri. De zoon van Pascal Cerbourg, Alexis Loison, die in 2013 met zijn vader op hun JPK 10.10 Night and Day de eerste dubbelhandige bemanning werd die de Rolex Fastnet Race ronduit won, is ook aanwezig. Hij is weer ingeschreven op de JPK 10.30 Leon. Loison heeft deze race altijd dubbelhandig gevaren en van de laatste vijf heeft hij IRC Two Handed vier keer gewonnen.

IRC Two Handed

De grootste evolutie van de offshore jachtraces de laatste tijd is de opkomst van doublehanding. Er is geen betere demonstratie hiervan dan de 50e Rolex Fastnet Race: van de huidige IRC-vloot van recordformaat, racet ongeveer een kwart in de IRC Two-Handed-klasse voor de Brunskill Trophy. Dit is exclusief de 22 IMOCA's, die ook two handed racen (zij het met een media-bemanningslid). Dit heeft een lange weg afgelegd sinds de 20 boten die in de klasse racen toen deze in 2005 werd geïntroduceerd.

De 50ste editie van de Rolex Fastnet Race begint in Cowes, Isle of Wight, op zaterdag 22 juli.

Holland's Glorie
  • Paul Wyeth / Rolex Fastnet Race