Maxi Edmond de Rothschild eerste finisher in Fastnet Race

De snelste schepen zijn alweer klaar met de 49e Rolex Fastnet Race. De Ultime Maxi Edmond de Rothschild pakte line honors door al om vijf voor half negen gisterenavond te finishen. Bij de monohulls ging het nog niet zo snel. Skorpios de, 'snelste monohull ter wereld', was de eerste om het keerpunt bij Fastnet en is nog onderweg.

Fastnet Race

Een nieuwe route betekent automatisch een nieuw snelheidsrecord, maar de tijd die de 32 meter lange Ultim Maxi Edmond de Rothschild zette is ook echt denderend snel. De trimaran voer in 1 dag, 9 uur, 15 minuten en 54 seconden van Cowes, via de vuurtoren bij Fastnet in Ierland naar Cherbourg in Frankrijk.

Schipper Charles Caudrelier: "The boat is amazing – we have improved since last year, so we are very happy. The team has done a fantastic job over the last year to develop the boat and we can’t stop that because new boats are coming. We are very happy about this race and the result of it, and the way it has happened." Het schip was zo snel dat het al bij de vuurtoren in zuidoost Ierland was toen de achterhoede van de vloot nog nauwelijks de Solent uit was gevaren.

Clubswan 125

Bij de monohulls was de Skorpios de snelste bij het keerpunt. In zijn eerste race laat de splinternieuwe ClubSwan 125 zien waarvoor hij gemaakt is: "de snelste monohull ter wereld zijn". Een paar uur voordat Maxi Edmond de Rothschild finishte in Cherbourg kwam Skorpios bij de vuurtoren op de rots aan. Het jacht van de Rus Dmitry Rybolovlev was er in 30 uur 38 minuten en 43 seconden. Daarmee pakte het supersnelle jacht niet het record, maar dat had vooral te maken met de windcondities van dit jaar.

De eer om als eerste bij de rots te zijn is mooi, maar het levert niets op. Desondanks kan Rybolovlev blij zijn dat hij ook de laatste Ultim van het veld achter zich wist te houden. Voorlopig heeft het jacht de IMOCA Apivia van Charlie Dalin en Paul Meilhat nog op de hielen, dus een overwinning is nog niet zeker.

De livetracker van de Rolex Fastnet Race is hier te vinden.

Holland's Glorie
  • Paul Wyeth/pwpictures.com