Een historische uitdaging tijdens de 50ste Rolex Fastnet Race

Deze zomer is het eindelijk zover: de langverwachte 50e editie van de Rolex Fastnet Race gaat van start. En deze mijlpaal-editie heeft alle ingrediënten om geschiedenis te schrijven: de verwachtingen zijn hooggespannen door de mogelijkheid op een Triple Crown-overwinning.

Rolex Fastnet

De 50ste editie van de Rolex Fastnet Race staat weer op de agenda voor deze zomer: zaterdag 22 juli 2023 zal de altijd spannende race van start gaan en wij kunnen bij Nautique dan ook niet wachten om te zien wie er deze keer met de winst vandoor gaat. Maar, deze editie is nog net een tikkeltje spannender dan voorgaande races. Er is namelijk een kans op een Triple Crown-overwinning.

De race

Natuurlijk is het belangrijkste doel van de race de Fastnet Challenge Cup van de IRC Overall in de wacht te slepen, maar er gaat ook veel prestige gepaard met het behalen van de line honours bij de monohulls. De race begon met de eerste editie in 1925 en sindsdien heeft de race een belangrijke en speciale plek in de wereld van het offshore zeilen. De eerste editie werd gewonnen door de wereldberoemde Jolie Brise, een zeilend loodsboot en inmiddels meervoudig winnaar van de Tallships Races. Na de Jolie Brise hebben verschillende jachten de felbegeerde "double"-titel weten te veroveren door zowel de line honours en de overall prijs te winnen. Maar sinds deze eerste, epische race is het nog geen schip gelukt om een Triple Crown te behalen. Toch lijkt hier mogelijk verandering in te komen.

Kanshebbers

Voor het behalen van de triple crown is het belangrijk dat zeilers niet alleen als eerste finishen met de beste tijd, zij moeten ook nog een huidig record verbreken. De omstandigheden lijken dit jaar ideaal; verschillende kanshebbers zeilen mee. Voor de winst van de line honours is dat Bryan Ehrhart en zijn jacht Lucky (voorheen de Rambler). En als de wind meewerkt door later in de race te gaan liggen, is een Triple Crown zeker mogelijk.

Stormvogel

Een van de meest historische line honours-winnaars in de race, is de Nederlandse Stormvogel. Cornelius Bruynzeel lanceerde het 74 ft. lange vaartuig in Zuid-Afrika op 3 mei 1961. Niet alleen deed ze kort daarna mee aan de race, ze won ook direct de line honours in de Fastnet Race van dat jaar. In 2021 maakte de Stormvogel een comeback om de zestigste verjaardag van haar eerste overwinning te vieren, en ook in deze 50ste editie van de Rolex Fastnet Race zal de Stormvogel te zien zijn.

Hoewel juli nog even op zich laat wachten, kunnen we in ieder geval genieten van de beelden van de vorige editie van de race terwijl we in spanning en met anticipatie toeleven naar een mogelijke, memorabele Triple Crown-overwinning.

Nieuws
  • RORC, harlingensail.com
  • RORC