Team Bolsius-Bouscholte hoogst gefinishte Nederlandse boot in Fastnet Race

De Volvo 60 van Hans Bouscholte, team Bolius-Bouscholte is de hoogst geklasseerde Nederlandse inschrijving in de Fastnet Race van dit jaar. Het jacht behaalde de zesde plaats in de IRC Zero en de twintigste plaats in het IRC Overall-klassement.

Bolsius-Bouscholte

Na de line honors voor Maxi Edmond de Rotschild in de multihulls en voor de ClubSwan 125 Skorpios in de monohulls, kon het grote wachten en rekenen beginnen in de Fastnet Race. Op donderdag werd bekend dat het Britse jacht Sunrise er met de overall-overwinning vandoor ging, maar het rekenen ging door.

Inmiddels is duidelijk dat de Boudragon van Holland Ocean Racing de zesde plek in het IRC Zero-klassement (waarin ook Skorpios uitkwam) en de 20e plek in het IRC Overall-klassement heeft behaald. Net als de overige schepen, startte de Fastnet Race voor Boudragon op 8 augustus in Cowes onder zware omstandigheden. Wind van 25 tot 30 knopen zorgde voor golven van twee tot drie meter hoog. Maar liefst 150 schepen haalden de eerste 24 uur van de race niet.

Hans Bouscholte was zelf niet de schipper van het jacht, aangezien hij getroffen is door long-covid. Hij werd daarom vervangen door het Franse duo Gérard Navarin en co-skipper Thierry Lacour. Nederlanders Thijs Minderhoud (crewboss) en Willem Jan Landman (navigatie) stonden aan het hoofd van de twaalf jonge Nederlandse zeiltalenten van tussen de 17 en 25 jaar die de crew completeerden, naast twee (goed getrainde) gastzeilers. In totaal waren dus 17 man aan boord van de Volvo 60 van team Bolsius-Bouscholte.