Custom superjacht Project Sparta van Heesen staat rechtop

Naast de speculatieve modellen bouwt Heesen Yachts ook Custom jachten. Het laatste project, genaamd Sparta, is er daar een van. De romp van het nieuwe jacht is onlangs omgekeerd, waardoor het stalen bouwsel nu met de juiste kant boven ligt.

Heesen Project Sparta

Met 67 meter lengte is Project Sparta, of bouwnummer YN20067, het langste stalen jacht dat Heesen ooit bouwde. De romp van het schip is de afgelopen maanden in elkaar gelast bij Talsma in Franeker. Dat bedrijf is al sinds 2008 de locatie waar de onderkanten van de stalen schepen van Heesen worden vervaardigd.

Custom

Sparta is een custom jacht, maar de romp is wel gebaseerd op de Fast Displacement Hull Form (FDHF) van Van Oossanen. Het schip heeft echter een omgekeerde boeg, die vanaf de punt naar achteren loopt. Aan de achterkant loopt het schip trapsgewijs af, en er is een infinity pool op het achterdek. Volgens de ontwerpers is het schip, dat een interieurvolume heeft van 1200 GT het grootste jacht met een FDHF dat momenteel in aanbouw is. Het schip krijgt twee dieselmotoren die in staat moeten zijn om het schip een topsnelheid van 16 knopen te geven en een kruissnelheid van 12 knopen.

Met het draaien van de kiel kan nu de rest van het schip gebouwd gaan worden. Daarvoor heeft Heesen nog flink wat tijd. De deadline voor de bouw is ergens in 2023.

Motorjachten
  • Heesen Yachts