Ouderwetse navigatietechnieken zijn nog steeds relevant; dit is hoe je ze gebruikt

De wolken, vogels, sterren en golven; de natuur helpt u op weg.

navigatie

Hoewel de jachten waar wij normaal gezien over schrijven allemaal beschikken over de nieuwste technische snufjes en navigatiesystemen, is het altijd belangrijk om een troef achter de hand te houden. Want hoe weten we zeker dat de machines aan boord voor 100% functioneren? Of wat als er iets misgaat waardoor u compleet afhankelijk wordt van uw zintuigen? De kansen zijn behoorlijk klein maar dat betekent niet dat het niet waardevol kan zijn om alternatieven te kennen. Dit is hoe u op zee navigeert zónder een navigatiesysteem.

Vogels

Wanneer het op navigatie aankomt, is niet elke vogel uw vriend. Maar wanneer u precies weet op welke vogels u moet letten, dan kunnen deze ogen in de lucht u goed op weg helpen. De drie belangrijkste soorten zijn de fregatvogel, de bruine noddy en de bruine gent; vooral voorkomend in de tropen van de Stille, Indische en Atlantische Oceaan. Op het eerste oog zijn deze vogels enorm verschillend, maar allen kennen ze eenzelfde ritme: ze slapen aan wal. Deze vogels vliegen de zee op als de zon opkomt en komen weer terug naar het land zodra hij ondergaat. Om te weten waar het land zich bevindt, houdt u uw ogen open en let u op de vogels in de lucht: komt de zon op, dan vaart u in tegengestelde richting naar het land toe. Gaat de zon onder, dan volgt u deze vogels naar de wal.

Golven

In de Polynesische cultuur, zeelieden konden aan het bewegen van de boot voelen hoe de zee veranderde. Vaak betekende dit dat men van de koers was afgeweken óf dat er een storm aan zat te komen. Deze techniek is vooral ideaal wanneer het donker is of men zich benedendeks bevindt. Een verandering in de deining kan betekenen dat de zeebodem ondieper wordt en er kans is om aan de grond te lopen. Ook kan een verandering in deining betekenen dat er land in de buurt is. Het is dus altijd wijs om de deining te voelen en te anticiperen op mogelijke veranderingen in de beweging van uw boot.

Wolken

Ook de wolken kunnen u helpen om uw weg te vinden: een verzameling golven aan een anders blauwe lucht wijst namelijk eigenlijk altijd op land; als een groot uithangbord dat schreeuwt 'Land hier!' Maar alleen de getrainde 'wolkenspotter' weet op welke wolken hij moet letten wanneer de lucht niet zo blauw is en zich overal om u heen een wolkendek bevindt. Waar u in dat geval op moet letten, is de beweging van de wolk. Wanneer een wolk zich op dezelfde hoogte bevindt als andere wolken, zullen ze ook met dezelfde snelheid door de lucht bewegen. Een wolk die zich boven land bevindt beweegt langzamer dan de wolken om hem heen.

Sterren

De sterren zijn een andere goede manier om op koers te blijven. Deze manier vereist wel wat training en oefening maar kan een goede manier zijn om terug naar land te komen wanneer u het nodig heeft. In de Polynesische cultuur maakt men gebruik van horizonsterren: sterren die altijd op dezelfde plek onder gaan en opkomen. Het kan dan handig zijn om te weten op welke ster u moet letten. Hier kan een app als SkyView u bij helpen: u richt uw telefoon op de ster en de app vertelt u welke het is. U kunt u uitgebreid verdiepen in de sterrenstelsels zodat u precies weet welke ster waar opkomt en ondergaat. Maar u kunt ook voor uw reis één ster kiezen die u uit de brand gaat helpen mocht het nodig zijn. Zo komt bijvoorbeeld Sirius, de helderste ster aan de hemel, op in het OostZuidOosten en gaat onder in het WestZuidWesten. Dit kan helpen om uw eigen koers te bepalen. Zo kunnen de sterren op een dag zomaar eens uw redding zijn.

Op het water
  • Yachting Monthly
  • Adobe Stock