Klaar voor vertrek: 7 tips voor het vaarklaar maken van uw jacht

Hoewel het vaarseizoen officieel al van start is gegaan, neemt het weer de wind nog behoorlijk uit de zeilen. Een teleurstelling voor menig recreatievaarder. Maar we moeten er het beste van maken! Daarom nemen wij bij Nautique wat extra tijd om onze vaartuigen volledig vaarklaar te maken voor wanneer de zon zich eindelijk laat zien.

vaarklaar

Het vaarseizoen is van start en wanneer het weer het toelaat willen we dan ook zo snel mogelijk het water op. Maar voorbereiding is het halve werk en dat betekent dat een aantal tips voor het vaarklaar maken van uw schip het seizoen tot een groot succes kunnen maken. Met onderstaande tips kunt u veilig het water op en zal niets uw ontspannen dagje op zee in de weg staan.

1. Plan vooruit

De belangrijkste tip die we u kunnen geven wanneer het gaat om het seizoensklaar maken van uw vaartuig, is: begin op tijd met de voorbereidingen. Vooral wanneer u verwacht dat er flink aan uw jacht gesleuteld moet worden. Omdat alle booteigenaren in dezelfde periode beginnen met het vaarklaar maken van hun vaartuig, zullen de agenda's van veel bootbedrijven snel vol raken. Mocht u te laat beginnen met het inplannen van een onderhoudsbeurt dan kunt u wel eens achter het net vissen.

2. Veiligheid voorop

Hoewel het verleidelijk is om volledig te focussen op de prestaties en onderdelen van het schip, is het minstens net zo belangrijk om aandacht te besteden aan de veiligheid aan boord. En dat betekent dat men tijd uit moet trekken om na te gaan of er voldoende veiligheidsmaatregelen zijn genomen voor vertrek. Controleer zaken als EPIRB-batterijen, noodfakkels, brandblussers en reddingsvesten. Daarnaast is het belangrijk om te controleren of uw verzekering, vaarbewijs en klassecertificaat allemaal nog actueel en geldig zijn.

3. Werk zorgvuldig

De kans is groot dat u aan het einde van het vorige seizoen een volledige controle heeft gedaan van uw vaartuigs interieur en exterieur. Toch is het mogelijk dat er tijdens het winterseizoen nieuwe gebreken zijn ontstaan. En daarom is het belangrijk om ook voor het zomerseizoen nogmaals goed te controleren uw schip nog steeds in excellente staat verkeerd. Zorgvuldigheid is hierin belangrijk; ook kleine gebreken kunnen uiteindelijk groter worden en uw vaarseizoen negatief beïnvloeden. En dat willen we natuurlijk voorkomen!

4. De motor

Of u nu een kleine sportboot heeft of een groot jacht; de motor is een belangrijk onderdeel die ook zeker wat extra aandacht verdient. Mocht de motor al een tijdje geen onderhoudsbeurt hebben gehad, dan is het belangrijk dat dit alsnog gebeurt. Want niets is zo vervelend als stil te komen liggen op open water. Voor een dieselmotor is het belangrijk om de olie en filters te vervangen, de spanning van de aandrijfriem te controleren en alle leidingen en bedradingen te checken.

5. Controleer het tuig

In dit geval is het belangrijk om het tuig van mast tot dek te controleren. Loop alle klemmen en bevestigingen na, controleer de mastschijven en smeer ze, wanneer nodig, met een siliconenspray. Daarnaast is het belangrijk om de zwanenhals en andere bevestigingspunten aan boord van het schip goed te bekijken. Hoewel dit niet garant staat voor succes, kunt u met een zorgvuldige controle in ieder geval de zichtbare problemen oplossen voor u het water op gaat.

6. Dekuitrusting

Ook de dekuitrusting moet goed gecontroleerd worden voor vertrek. Een goede werking van de lieren is hierbij essentieel. Zorg wel dat u deze niet teveel invet. Daarnaast moeten alle lijnen aan boord gecontroleerd worden op eventuele schade. Vooral wanneer u veelal vaart op zout water zal het dekbeslag veel te verduren krijgen. Heeft u de dekuitrusting niet volledig schoon gemaakt na uw laatste tocht, dan is het belangrijk om alles uit elkaar te halen en dit alsnog te doen. Volg daarbij de instructies van de fabrikant van de uitrusting.

7. Testtocht

Mocht u meevaren in wedstrijden, dan is een testtocht een mooie gelegenheid om alvast te controleren of alles aan boord soepel verloopt. Het is ook een manier voor de bemanning van het schip om gewend te raken aan het vaartuig en elkaar. Maar ook voor de recreatievaarder kan het fijn zijn om een korte testtocht te maken voordat men aan een grotere tocht of vakantie begint. Zo kunnen problemen op tijd verholpen worden en kan men op de grote dag zelf volledig genieten van de zon, het water en het gevoel van vrijheid die het varen brengt.

Op het water
  • Yachts & Yachting
  • Unsplash; Cristina Gottardi, Nareeta Martin, Mar Munoz