Jachteigenaar worden: 4 stappen voor het kopen van een jacht

Denkt u ook vaak na over het kopen van een luxe jacht? Wij willen u natuurlijk graag helpen bij het verwezenlijken van deze fantasie. Daarom benoemen wij precies hoe de koop van een jacht in zijn werk gaat.

jachteigenaar

Hier bij Nautique weten we maar al te goed hoe verleidelijk het kan zijn om te lang naar prachtige foto's van superjachten te kijken en te dagdromen over hoe het is om eigenaar te zijn van een luxueus vaartuig. Voor u het weet bent u het internet af aan het speuren op zoek naar de mooiste, betaalbare jachten om uw dromen werkelijkheid te kunnen maken. Maar hoe gaat het kopen van een jacht nu eigenlijk in zijn werk? Wij hebben de vier stappen voor het kopen van een jacht op een rijtje gezet zodat u al uw jacht-gerelateerde dromen uit kunt laten komen.

1. Het type

De eerste stap gaat om het concretiseren van uw wensen: wat voor soort jacht wilt u kopen? Er zijn veel verschillende soorten jachten met allemaal een eigen karakter, prestaties en natuurlijk prijskaartje. U moet rekening houden met de bouwer, het type boeg, waar u het jacht voor wilt gebruiken en wat u ervoor over heeft om uw droom te kunnen verwezenlijken. Volgens jachtmakelaardij Northrop & Johnson is het belangrijk om uzelf de volgende vragen te stellen:

  • Wilt u een nieuw of tweedehands jacht?
  • Zoekt u een op maat gemaakt jacht dat speciaal voor u gebouwd is?
  • Waar wilt u naartoe zeilen met uw jacht? Zoekt u alleen een jacht voor korte weekend trips of heeft u grotere plannen?
  • Over wat voor formaat zit u na te denken?
  • En als laatste: hoe wilt u dit nieuwe speelgoed gaan gebruiken? Wilt u gasten meenemen op uw jacht? Bent u een frequent vaarder?

Dit zijn allemaal vragen die u mee kunt nemen in de overwegingen. Pas wanneer u een goed beeld heeft van uw doelen en wensen, dan kunt u door naar de volgende stap: het daadwerkelijke winkelen.

2. Het vinden van een jacht

Natuurlijk kunt u zelf op zoek gaan naar een jacht, maar het kan nogal overweldigend voelen om alle mogelijkheden door te moeten spitten. Daarom bestaan er jachtmakelaardijen die u zouden kunnen helpen bij uw aankoop. Een makelaar zal u verschillende opties laten zien en helpt bij het vinden - en kopen - van uw nieuwe jacht. Mocht u alles toch zelf willen doen, dan kunt u vaak via speciale jachtmagazines inspiratie op doen. Ook kan het helpen om een beurs te bezoeken waar verschillende jachten getoond worden. Op die manier kunt u het jacht ook van binnen bekijken en direct een goed beeld krijgen van het aanbod. Zo kunt u een eerste selectie maken om vervolgens via het internet meer informatie te zoeken.

3. Bezichtiging

Het is zeker mogelijk dat u het jacht van uw dromen al gevonden heeft. Toch is het goed om langs te gaan bij de adverteerder om het jacht in het echt te bekijken voordat u op een koop over gaat. Plan ook vooral meerdere bezichtigingen voor verschillende vaartuigen. Op die manier kunt u een vergelijking maken tussen het aanbod en kunt u dus ook een wel overwogen beslissing nemen. Laat u vooral niet leiden door de prijs; een duur jacht hoeft niet altijd direct beter te zijn, maar een goedkoper jacht ook zeker niet slechter. Jachteigenaren zijn gehecht aan hun vaartuigen en zullen hier dus waarschijnlijk een hoger prijskaartje aan hangen. Bij jachtmakelaardijen ligt dit vaak net iets anders en daarom kunnen prijzen behoorlijk uit elkaar lopen. Bij een eerste bezichtiging kunt u snel rondkijken of het jacht aan uw voorwaarden voldoet. Plan dan altijd een vervolgbezichtiging in om het jacht beter te inspecteren: open ramen, deuren, kastjes, vloerpanelen, test de banken en stoelen; kortom: een zorgvuldige inspectie. Bij deze twee bezichtigingen zal het eigenaar van het jacht vaak niet mee aan boord gaan. Bij een derde bezichtiging wordt het tijd om de motor, zeilen en de apparatuur aan boord van het jacht samen met de eigenaar te testen. Een proeftocht wordt eigenlijk vrijwel nooit gedaan.

4. Koop

Voor u op de daadwerkelijke koop overgaat, is het belangrijk om nog een laatste check te doen met betrekking tot uw toekomstige vaartuig. Op internet kunnen boottests gevonden worden waarmee u een beeld kunt krijgen van de prestaties van het jacht. Deze kunnen ook opgevraagd worden bij de bouwer van het jacht of de importeur. Via deze weg kunt u ook informatie krijgen over de specifieke aandachtsplekken voor dit jacht. Mocht u nog steeds tevreden zijn en over willen gaan tot koop, dan is het tijd om een bod te doen. Zorg, door middel van onderzoek, dat u een bod doet wat overeenkomt met de waarde van het schip. Veel vaartuigen worden verkocht voor de vraagprijs. Zorg ervoor dat u een redelijk bod doet, anders loopt u het risico dat de relatie met de verkoper verstoord wordt en het jacht van uw dromen aan u voorbij gaat. Wanneer uw bod is geaccepteerd (schriftelijk of mondeling), betekent dit dat u een koopovereenkomst aan bent gegaan. Zorg ervoor dat u op dat moment ook altijd afspraken maakt over wat te doen als er achteraf problemen blijken te zijn met het jacht. Vervolgens mag u de aankoopovereenkomst tekenen en doet u een aanbetaling. Dit kan ook altijd via een notaris mocht u dat prettiger vinden.

Laatste tip

Als laatste willen we u nog meegeven dat u nooit een vaartuig moet kopen zonder aankoopkeuring. Deze keuring wordt verricht door een expert en wanneer na de koop blijkt dat het jacht ernstige gebreken vertoont, dan kunt u dit nog oplossen met de verkoper. Over het algemeen mogen deze gebreken niet meer zijn dan 10% van het bedrag dat u heeft neergelegd voor het jacht. Zorg ook dat u dit als ontbindende voorwaarde in het koopcontract opneemt. Op die manier kunt u nog van de koop afzien mocht blijken dat het vaartuig ernstige gebreken vertoont. Mochten de gebreken op een totaal uitkomen van minder dan 10% van de aankoopprijs, dan kunt u in overleg met de verkoper kijken of deze aankoopprijs verlaagd kan worden. Op deze manier zal de koop op een eerlijke manier verlopen en komt u niet voor vervelende verrassingen te staan.

U bent nu de trotse eigenaar van een prachtig nieuw jacht. Veel vaarplezier gewenst!

Op het water
  • Yacht Focus, Northrop & Johnson
  • Unsplash