Culinaire herfsttraktatie: genieten van de smaken van Zuid-Zweden

Een traktatie voor de herfst: geniet in het zuiden van Zweden van een heerlijk culinair rondje.

Zuid-Zweden

Hoewel men misschien niet direct aan eten zou denken wanneer we het over de Scandinavische landen als vakantiebestemming hebben, is de Zweedse keuken zeker in trek. De focus ligt op duurzaamheid en lokale ingrediënten uit de natuur: dit creëert de typische Scandinavische smaken. Maar vooral in de herfst is Zweden een topbestemming op het gebied van culinaire hoogstandjes. Deze tijd van het jaar is dan ook perfect voor een rondje door de regio's Skåne, Småland, Blekinge, Halland en het eiland Öland.

Restaurant Vyn

Een onmisbare bestemming voor uw trip door Zuid-Zweden is het nieuwe restaurant van Daniel Berlin, een van de bekendste chefs uit Zweden. Het restaurant draagt de naam Vyn en is gevestigd in een oude boerderij op de top van een heuvel. Dit biedt een prachtig uitzicht op het landschap van Österlen en de Baltische Zee én zorgt voor een onvergetelijke Zweedse ervaring. Berlin is voornamelijk bekend van Daniel Berlin Krog, het met twee Michelinsterren bekroonde geliefde restaurant in Zweden. Maar in dit nieuwe optrekje kan men, naast van de heerlijkste maaltijden, ook genieten van de Food & Wine bar en een boetiekhotel met 15 kamers.

Restaurant ÄNG en KAI Krog

Een culinair begrip in Zweedse kringen: het restaurant dat deel uitmaakt van de bekende wijngaard Ästad Vingård heeft sinds 2021 een Michelinster en tegenwoordig heeft het ook de mogelijkheid om ontbijt te serveren. Het menu is gebaseerd op Scandinavische ontbijttradities en dat betekent een unieke vakantie-ervaring. Voor een onvergetelijke dinerervaring kunt u vervolgens terecht bij KAI Krog. Het restaurant biedt de perfecte combinatie tussen de Japanse en de Zweedse keuken. Misschien niet een voor de hand liggende combinatie, maar de unieke smaken bieden een geweldige beleving op een mooie locatie aan het water.

Växjö en Öland

Växjö is een waar paradijs voor voedselliefhebbers. De groene stad in Småland staat volledig in het teken van eten op een duurzame manier. Restaurants koken met lokale producten en biologische ingrediënten, maar ook op het eiland Öland is veel aandacht voor lokale lekkernijen. Het eiland heeft vruchtbare bodems en een gunstig klimaat. Hierdoor kunnen boerderijen restaurants voorzien van verse groenten en fruit van Scandinavische bodem. Maar ook zelfgemaakte jam, honing en brood wordt geserveerd uit de keukens van de restaurants.

Zuid-Zweden is de perfecte bestemming voor een unieke culinaire ervaring. Hét moment voor een herfstreis naar het Noorden.

Culinair
  • Visit South Sweden
  • Bauermeny, Alexander Hall, Daniel Berlin