Superjacht zonder secretaresse: ook tijdens een prestigieuze Cup loopt niet alles altijd zoals het moet...

In de nieuwste Nautique staat een oude bekende: Hanneke Beers. De yachting journalist zal ons mooie blad verrijken met een column. Deze editie schreef ze over de Superyacht Cup in Palma.

secretaresse

Dit artikel verscheen oorspronkelijk in Nautique 5 van het jaar 2023.

De indrukwekkende, door Holland Jachtbouw gebouwde en Hoek-designed tweemastschoener, Athos voer een tijdje geleden mee met de Superyacht Cup in Palma. Met haar 203 foot was ze het grootste schip van de toch al indrukwekkende vloot. Hanneke Beers voer mee met deze koningin der superjachten en ontdekte dat ook tijdens een prestigieuze Superyacht Cup niet alles loopt zoals het moet…

Georganiseerde chaos

Als alle aanwezigen zich rond de main cockpit hebben opgesteld voor de safety briefing is pas duidelijk hoeveel mensen er zich aan boord van de Athos bevinden. Ik tel niet minder dan 53 bemanningsleden. Vooral op de benedenwindse rakken zorgt deze enorme hoeveelheid crew voor feest aan boord. Geweldig hoe het dek lijkt te exploderen met door elkaar rennende, springende en grijpende mensen als de knalrode 1310 m2 gennaker en 565 m2 main staysail tevoorschijn worden getoverd, zodat we in totaal met ruim 3000 m2 zeil varen. Maar al lijkt het een grote chaos, niets is minder waar. Kennelijk doet iedereen precies wat-ie moet doen want alle manoeuvres verlopen vlekkeloos.

Een koelkast op een racecircuit

Als we op een bovenboei afkoersen passeren we op een gegeven moment de volumineuze Perini Navi Aquarius, die, zoals de meeste Perini's, gezegend is met een enorme opbouw en niet in de wieg lijkt gelegd voor zeilwedstrijden. Aan de wind komen ze nauwelijks vooruit. "Moet je zien…" mompelt onze safety officer, kijkend door z'n range finder, "ze proberen met een koelkast over een racecircuit te rijden."

Onvindbare boei

Uiteindelijk moeten er nog twee boeien gerond worden, maar dat valt niet mee. De eennalaatste blijkt onvindbaar. 'Hij moet ongeveer daar liggen, onder die uitstekende rotswand!’ 51 Paar ogen en twee verrekijkers speuren de diepblauwe zee bij de Cabo Enderrocat af, maar geen boei te zien. "Jongens, kijk!" De Aquarius, die aanvankelijk mijlenver achter ons lag, blijkt een compleet andere koers te varen en is net bezig de boei te ronden. Die op een totaal andere plek ligt dan op de banenkaart staat aangegeven...

Weten hoe dit afloopt? Koop de nieuwste Nautique. U vindt de nieuwste Nautique in een van de betere boekhandels bij u in de buurt of via Tijdschrift.land.

Columns
  • Hanneke Beers & Jeroen van der Leijé