Stoppen met werken en de wereld overzeilen, hoe is dat nu echt?

Het klinkt als een prachtige ervaring, maar is het wel echt zo'n sprookje?

wereld

Charlotte Brännström en Max Goodman leerden elkaar kennen via een dating app en de intentie was direct duidelijk: Max stuurde Charlotte een bericht met de vraag of zij ook de wereld over wilde zeilen. Haar antwoord was een volmondig 'ja'. Beide hadden veel ervaring met de zeilsport en beide hadden de droom om een keer de wereld over te zeilen. Zes jaar later maakten ze hun droom werkelijkheid.

Budget

Het begon met intensief plannen: er moest een budget gemaakt worden en het stel moest een zeiljacht kopen. De maandelijkse uitgaven werden flink gereduceerd en het Zweedse stel spaarde een behoorlijk groot deel van hun inkomen. Na drie jaar konden ze eindelijk hun jacht kopen, Puffin, een Beneteau Oceanis 40 uit 2007. Maar dit jacht was een opknappertje en daar gingen natuurlijk ook de nodige kosten in zitten. De refit werd naast de volle werkweek uitgevoerd en het stel voltooide alle werkzaamheden zelf. Deze refit kostte uiteindelijk €44.000. Daarna was het tijd voor een proefvaart.

Tijd voor vertrek

Het stel plande een korte vakantie van Zweden naar Spanje. Puffin presteerde prima en Brännström en Goodman voelden zich zelfverzekerd. Toen brak het moment aan om hun werk op te zeggen en te plannen voor een trip van 18 maanden. Ze verhuurden hun huis en probeerden zoveel mogelijk geld te besparen. Na vier maanden was het tijd om te vertrekken. En toen kwam ook de eerste tegenslag. Puffin lag nog in Spanje en tijdens de vlucht naar het zuiden raakte het stel al hun baggage kwijt. Daarna werden ze aan boord ook geconfronteerd met verschillende problemen. Zo scheurde het grootzeil en raakte Charlotte behoorlijk gewond toen ze dit zeil naar beneden probeerde te krijgen. Er bleken structurele fouten in het roer te zitten en het nieuwe zeil werd geleverd met de verkeerde afmetingen. De kosten liepen op en het zelfvertrouwen kelderde.

Langer dan gepland

Het varen met strakke deadlines zorgt ervoor dat de kosten hoog op kunnen lopen maar ook dat men tijdens stops alleen maar bezig is met reparaties en niet met het verkennen van de plaats van bestemming; voor plezier aan wal is dus weinig tijd. Een ander obstakel was de grilligheid van het weer. Hierdoor heeft het koppel hun reis moeten aanpassen. Na maanden op het water zijn de twee veilig teruggekomen in Zweden. Vooral het moment dat ze terug in de Atlantische Oceaan kwamen voelde als 'thuiskomen'. Op dat moment kon het koppel pas echt genieten van de reis die ze maakten. Alle moeilijkheden zorgden ervoor dat Brännström en Goodman uitkeken naar het leven terug aan land, een gevoel waar ze zich eigenlijk een beetje voor schaamden.

Toch sluiten de twee niet uit dat ze weer het water op gaan voor een langdurig avontuur.

Yacht Life
  • Yachting World
  • Adobe Stock