Into the deep met de Nemo submersible uit Breda

De pracht van de onderwaterwereld wordt bereikbaar met de Nemo, de revolutionaire submersible uit Breda. Fotografen Tom en Gavin legden de launch vast op Curaçao.

nemo

Dit artikel komt oorspronkelijk uit Nautique 2 van het jaar 2022

Hij ziet er een beetje uit alsof ie zo uit de Thunderbirds ontsnapt is: de Nemo van het Bredase U-Boat Worx. Het werf bouwde al een tijdje submersibles voor de allerrijksten der aarde, maar komt nu ook met een meer bereikbaarder model. De Nemo is 2,80 lang en biedt plaats aan twee dappere ontdekkingsreizigers die de diepten willen verkennen.

Een moderne submersible

De koepel geeft 300 graden zicht en u komt er mee tot op 100 meter diepte. Ook aan de styling is gedacht. Waar sommige submersibles eruit zien als een campinggasfles met schroeven en patrijspoorten is de Nemo voorzien van een modern ogende bekapping en lijkt het interieur zo weggelopen uit een dure sportwagen. Op Curaçao werd het vaartuigje aan het grote publiek gepresenteerd: fotografen Tom van Oossanen (boven water) en Gavin Newman (onder water) legden het gebeuren vast. De combinatie van het schitterende decor en het futuristische scheepje leverden prachtige beelden op die we u niet wilden onthouden.

Democratisering

Het klinkt misschien een beetje gek voor een schuitje van een miljoen ex. btw, maar de Nemo is een stap richting de democratisering van de onderwatermarkt. Waren voorheen onderwatervoertuigen dure, op maat gemaakte apparaten voor de Sjeiks die te weinig speeltjes hadden om de toy garages van hun superjachten in de 100m+ categorie te vullen of Amerikaanse techmiljardairs met wetenschappelijke ambities, de Nemo wordt gewoon in serie gebouwd. Een superjacht of speciaal expeditieschip is niet nodig: je kan 'm zelfs mee nemen op een aanhanger achter de stationwagon. De Nemo wordt dan ook 'af fabriek' vrij compleet geleverd en de basisuitvoering is voor de beginnende Cousteau dan ook ruim voldoende. Voor duiken in gebieden met minder zicht is er echter een sonarpakket beschikbaar, evenals krachtiger lampen en een uitgebreider navigatiepakket. Helemaal leuk is de grijparm die voor een meerprijs van 60.000 euro geleverd kan worden voor . Het basismodel is wit en voorzien van een zwart interieur, maar op aanvraag zijn alle kleuren van de regenboog beschikbaar. En ja, Beatlesfans, je kan 'm ook in het geel bestellen!

Voor de mensen die oppervlaktewater gewend zijn is het navigeren in drie dimensies in de Nemo wellicht even wennen. Ook daar hebben ze bij U-Boat Worx aan gedacht. Kennis maken met de kneepjes van de submersible kan tijdens een twaalfdaagse cursus tot volledig gecertificeerde operator. Dat kan in Nederland, maar ook op Curaçao.

Gadgets
  • Tom van Oossanen & Gavin Newman